In dit artikel blikken we terug op een bijzonder jaar, waarin de coronacrisis de boventoon voerde. Crisis of niet, gelukkig waren er in 2020 ook volop initiatieven van vindingrijke pioniers die laten zien wat er wél kan. Vanuit allerlei hoeken wordt er hard gewerkt om de Sustainable Development Goals (SDG’s) over tien jaar te behalen. Een paar van de bijzondere verhalen die dit jaar op Duurzaamheid.nl uitgelicht zijn, komen nu nogmaals voorbij. Fijn leesvoer, zodat je geïnspireerd het nieuwe jaar kunt starten. Wij wensen je fantastische feestdagen en een duurzaam 2021!
Circulaire kledingindustrie: van mooie voorbeelden naar mainstream
De Nederlandse kleding- en textielindustrie staat voor een grote uitdaging. In lijn met de Transitieagenda Consumptiegoederen van de overheid, moet zij in 2050 volledig circulair zijn. Wie de sector een beetje kent, weet dat er tal van circulaire initiatieven zijn. Maar deze zijn veelal kleinschalig en worden door de sector nog nauwelijks breed geadopteerd. Het is daarom tijd voor de volgende stap: van mooie voorbeelden naar mainstream. Om de circulaire ontwikkelingen in de Nederlandse kleding- en textielindustrie te versnellen, is in 2019 Dutch Circular Textile Valley (DCTV) gelanceerd. Een jaar na de lancering van DCTV spraken wij met Peter Koppert over de circulaire mode-initiatieven die op dit moment lopen.
Eigenlijk is de Nederlandse circulaire mode-industrie er al.
Peter KoppertLees het volledige artikel hier.
In gesprek met verschillende Sustainable Development Goals coördinatoren
De zeventien Sustainable Development Goals moeten ervoor zorgen dat de wereld een betere plek wordt om te leven. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, klimaatverandering en ongelijkheid. Voor elk van de SDG’s is in Nederland een coördinator aangesteld. Die vormt een alliantie van experts, pioniers en kartrekkers. Zo’n alliantie brengt de grootste uitdagingen in kaart, zoekt hiervoor oplossingen en legt verbanden met andere doelen. In 2020 gingen we in gesprek met zeven coördinatoren. Stuk voor stuk deelden zij hun visie en aanpak, en kwamen ze met bijzondere verhalen. Teruglezen? Je vindt hieronder een overzicht van de SDG-interviews van 2020.
- SDG3 Goede gezondheid en welzijn: Lindy van Vliet en Karen van Ruiten - 'Er wordt nog teveel verdiend aan ongezonde producten'
- SDG4 Kwaliteitsonderwijs: Giuseppe van der Helm - ‘Duurzaamheid op school doe je er niet even bij’
- SDG5 Gendergelijkheid: Laila Ait Baali: ‘Gendergelijkheid is een recht, geen luxe’
- SDG6 Schoon water en sanitaire voorzieningen: Bianca Nijhof: ‘Bijna iedereen in de wereld heeft een mobieltje, maar aan drinkwater is een gebrek’
- SDG11 Duurzame steden en gemeenschappen: Anne-Marie Rakhorst - ‘De stad is de wereld in het klein’
- SDG17 Partnerschap om de doelen te behalen: Maresa Oosterman - ‘We moeten de SDG’s vertalen naar nationale doelen’
- Nationaal SDG Coördinator: Sandra Pellegrom: ‘De SDG’s als kompas om positief bij te dragen’
Dataminderen is het nieuwe consuminderen
Denk aan vervuiling en meteen zie je afvalbergen voor je. Walmende rookpluimen. Lekkende olievaten. Zelfs bij microplastics die niet met het oog waarneembaar zijn, heb je direct een beeld. Maar er is ook een bron van vervuiling in de blinde hoek, veel dichter bij huis: data. Dat dataverkeer stroom verbruikt merk je verder nauwelijks. En toch zorgt een e-mail van 1MB tijdens zijn totale levenscyclus voor eenzelfde CO2-uitstoot als een oude lamp die 25 minuten brandt. Gelukkig wordt ook op het gebied van data al hard gewerkt aan oplossingen om te verduurzamen.
We zoeken naar technologische innovaties die het energieverbruik terugdringen. Maar we kijken ook of we hardware zuiniger kunnen maken zonder technologische investeringen.
Marjolein Bot, LEAP (Lower Energy Acceleration Program)Winnaar van the Green Quest 2020: Heliatek
De energie die we wereldwijd gebruiken is nu nog grotendeels afkomstig uit fossiele brandstoffen. Deze manier van energie opwekken is niet alleen eindig, maar leidt bovendien tot klimaatverandering en luchtvervuiling. Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing, maar helaas niet overal toepasbaar. Het Duitse bedrijf Heliatek – winnaar van The Green Quest Award 2020 – ontwikkelde een alternatief: zonnefolies die groener zijn dan reguliere zonnepanelen en op vrijwel ieder oppervlak kunnen worden geïnstalleerd.
Hiermee kunnen we toewerken naar energiegebruik zonder enig schuldgevoel.
Guido van Tartwijk, HeliatekWinnaar van de Koning Willem I Prijs voor Duurzaam Ondernemerschap: Gulpener
Gulpener Bierbrouwerij BV mag zich de trotse winnaar van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2020 noemen. CEO Jan-Paul Rutten noemt het een ‘oeuvreprijs’. Het is de kroon op het werk na 25 jaar slagen maken op het gebied van duurzaamheid. Maar het familiebedrijf leunt niet achterover, duurzame ambities zijn er nog genoeg. In 2030 moeten de eerste fossielvrij geproduceerde biertjes over de toonbank gaan.
Met een brouwhuis veranderen we de wereld niet. We willen bedrijven de kans geven dit te kopiëren.
Jan-Paul Rutten, Gulpener Brouwerij17 doelen die je deelt laat kinderen kennismaken met de SDG’s
Jaarlijks publiceert het CBS in mei het rapport Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals. Hierin wordt uit de doeken gedaan hoe Nederland scoort op de 17 werelddoelen. 17 doelen die je deelt, een initiatief van Duurzaamheid.nl, zorgt voor een doorvertaling van deze cijfers voor kinderen. Want willen we van de wereld een gezonde, eerlijke en veilige plek maken, dan kunnen we niet om kinderen heen. Dit jaar verscheen er in mei niet alleen een kinderversie van het CBS-rapport over de 17 doelen op 17doelendiejedeelt, de site kreeg een volledig nieuw jasje en werd uitgebreid met een lespakket over de Sustainable Development Goals. Ook in het nieuwe jaar zitten we niet stil. Er komt onder meer een workshop voor basisscholen. Volg 17 doelen die je deelt op social media om op de hoogte te blijven.
Als je weet wat er aan de hand is in de wereld, dan kun je zelf actie ondernemen en volwassenen aanspreken over jouw toekomst.
Anne-Marie Rakhorst, initiatiefnemer 17 doelen die je deeltSaXcell maakt volledige recycling van katoen mogelijk
Veertig kledingstukken. Dat is het aantal dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks weggooit. Een deel hiervan wordt doorgegeven en een deel wordt gerecycled. Maar het grootste deel? Dat belandt op de afvalberg en gaat uiteindelijk de verbrandingsoven in. Dit resulteert alleen al voor katoen in een jaarlijkse afvalberg van 25 miljoen ton kleding. Dat de totale afvalberg met afgedankt textiel ‘maar’ voor 40 procent uit afgedankte mode bestaat, laat zien dat ons textielprobleem nog veel groter is. Onderzoekers in het oosten van Nederland gingen op zoek naar een oplossing. Het resultaat? SaXcell.
Er was duidelijk sprake van een alsmaar groeiende berg textielafval. We realiseerden ons dat het anders kon en anders moest.
Ger Brinks