Louise vet nieuwe aanvoerder top 1002

Tijdens de tiende editie van de Trouw Duurzame 100 werd bekend dat Louise Vet de nieuwe aanvoerder is. Dat is een prachtige erkenning voor het werk van deze bijzondere vrouw. Als directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIO-KNAW) draagt ze op een aansprekende manier uit dat de natuur een geweldige inspiratiebron én het uitgangspunt van alles is.

Louise vet nieuwe aanvoerder top 100

Wie op de eerste plek eindigt, gaat het komende jaar door het leven als boegbeeld van de duurzame beweging. En dan hebben we aan deze professor een goede, want wie Louise Vet hoort spreken kan moeilijk niet enthousiast raken over de natuur en onze ecosystemen. Zij kan als geen ander uitleggen dat je ecologie en (circulaire) economie niet los van elkaar zou moeten zien. De natuur ligt ten grondslag aan alles en daarom moeten we toewerken naar een letterlijk groenere planeet. Ecologische kennis zal met de toenemende bevolkingsgroei steeds belangrijker worden om onze planeet leefbaar te houden.

Ecologie voor breed publiek

Naast directeur van NIO-KNAW is Louise Vet hoogleraar evolutionaire ecologie aan Wageningen University en als expert betrokken bij Duurzaamheid.nl. Met haar onderzoek en haar bijdrages aan bijvoorbeeld de Universiteit van Nederland en De Wereld Draait Door laat ze een breed publiek kennismaken met ecologie. Vorig jaar sprak Louise Vet met Duurzaamheid.nl over hoe de ecologie de basis zou moeten zijn van onze economie. ‘Ecologie is 3.8 miljard jaar geweldige Research & Development waar we heel veel van kunnen leren. Juist daar zitten de inspiratie en de oplossingen om te komen tot de absolute basis: een economie die past in de economie van de planeet. Zonder dat kunnen we niet met 10 miljard mensen zijn in de toekomst.’ Lees meer in het in expertinterview op Duurzaamheid.nl.

Duurzaam lintje

Voor haar verdiensten op het gebied van duurzaamheid werd Louise Vet ook al onderscheiden met een lintje op Duurzame Dinsdag. De jury roemde haar werk vanwege de combinatie van hoogstaande wetenschap en maatschappelijke betrokkenheid. Ze slaagt erin om met een hoge mate van deskundigheid aan te tonen dat het herstel van biodiversiteit van levensbelang is en toont ook aan dat het in de praktijk daadwerkelijk mogelijk is.

Trouw Duurzame 100

Bekijk de hele ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland via de website van dagblad Trouw.

Deel dit artikel op social media