Het was al weer de twintigste editie van Duurzame Dinsdag: een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Staatssecretaris Van Veldhoven nam een koffer in ontvangst met maar liefst 359 innovatieve en inspirerende ideeën uit de samenleving. De beste initiatieven werden beloond met prijzen en drie kopstukken op het gebied van duurzaamheid ontvingen een Duurzaam Lintje. De Duurzame Troonrede werd uitgesproken door Volkert Engelsman, nummer één van de Trouw Duurzame Top 100.

Volkert Engelsman, directeur bij Eosta en nummer één van de Trouw Duurzame Top 100, maakte indruk met zijn troonrede. Hij pleitte onder andere voor het doorberekenen van de werkelijke kosten van producten. Engelsman: ‘Er wil een nieuwe economie ontstaan, waarin ecologische en sociale waarden zijn opgenomen in de welvaartsdefinitie. Om daarbij te helpen, moeten we kraamkamers voor verandering creëren, cocreatie zoeken, prototypes bouwen. Verandering gaat nooit uit van een volgende meerderheid, maar altijd van een trendsettende minderheid met een gedeelde visie. Daar is een zekere rebelsheid voor nodig waartoe ik graag wil oproepen. Alleen dode vissen gaan met de stroom mee.’ 

Lees hier meer over Eosta en hoe zij met True Cost Accounting verborgen kosten in kaart brengen. 

De volledige duurzame troonrede kun je hier teruglezen.

Duurzame lintjes

Drie personen die zich al jaren inzetten voor duurzaamheid ontvingen een Duurzaam Lintje. De gelauwerden van dit jaar zijn Louise Vet (NIOO-KNAW), Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde) en Boudewijn Poelmann (Nationale Postcode Loterij). 
Wie Louise Vet, een van de experts van Duurzaamheid.nl, hoort spreken kan moeilijk niet enthousiast raken over de natuur en over onze ecosystemen. Ze leert ons dat poep goud is, dat je ecologie en (circulaire) economie niet los van elkaar zou moeten zien en dat we in (eco)systemen moeten denken. Ze laat zien dat de natuur een geweldige inspiratiebron én het uitgangspunt van alles is. Lees hier het expertinterview met Louise Vet nog eens terug.

Prijswinnaars

Tot slot werden er prijzen uitgereikt aan duurzame, innovatieve en inspirerende initiatieven. 

De Verspillingsfabriek won de Duurzame Dinsdag-prijs. De Verspillingsfabriek zet reststromen vanuit de voedingsindustrie om in nieuwe voedselproducten, samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt; zo gaan zij verspilling van voedsel én talent tegen. Lees in het expertinterview met Bob Hutten meer over het tegengaan van voedsel en talent.

Correctbook won de Asito Sociale-innovatieprijs. Correctbook produceert eindeloos uitwisbare notitieboeken en verspreidt deze wereldwijd om analfabetisme tegen te gaan. 

Straw by Straw is winnaar van de Lidl Voedselprijs. Straw by Straw vervangt plastic rietjes in de horeca door rietjes van roggestengels, waardoor ze een statement maken tegen de plastic vervuiling. 

Rooftop Revolution sleepte de VHG Groenprijs in de wacht. Rooftop Revolution realiseert natuurgebieden op daken in grote steden, om deze leefbaar, gezond, duurzaam én klimaatbestendig te maken voor haar bewoners en bezoekers, zowel mens als dier. 

De Greenchoice Energieprijs is voor Hero Balancer. Zij zorgen met behulp van algoritmes voor een optimale afstemming van de warmtevraag in een gebouw of appartementencomplex. 

Mara & Villosa won de ING Circulair Ondernemenprijs. Zij maken sieraden van gerecycled goud uit oude elektronica, waardoor kostbare grondstoffen worden bespaard. 

Meer informatie

Lees op de website van Duurzame Dinsdag meer over de prijswinnaars en de 359 ideeën in het koffertje.