Trouw

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, presenteerde Dagblad Trouw voor de elfde keer de Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland.

Dit jaar is de lijst anders dan andere jaren: in plaats van wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven, bestaat de Duurzame 100 dit jaar uit initiatieven van onderop. In deze lijst staan burgers centraal, mensen die gewoon een project beginnen. Ze zetten een energiecoöperatie op voor groene stroom, mobiliseren buurtgenoten om dat stuk natuur in de buurt te redden, gaan voedselverspilling tegen met een eetclub. Er zijn in Nederland duizenden van dit soort duurzame initiatieven. Burgers die als vrijwilliger het heft in eigen handen nemen. Deze editie van de Duurzame 100 laat die kant van de veranderende maatschappij zien.

Zwerfavalraper op eerste plek

Zwerfafvalraper Dirk Groot is de nummer 1 van de editie van dit jaar. Groot maakte grote indruk op de jury met zijn analyses van de rotzooi die hij van straat opraapt. Sinds 2014 registreert Groot alles wat hij vindt in een app. Hij maakt rapporten en landkaarten van de stromen afval zoals blikjes, flesjes, frietbakjes en bestookt daar bedrijven en overheden mee. Op deze manier hebben zijn inspanningen invloed op beleid.

Lees de verhalen over de mensen in de lijst, beluister de podcast en bekijk alle duurzame initiatieven op de website van Trouw.

Deel dit artikel op social media