Binnenlands bestuur 1200 2

Verantwoordingsdag: terugkijken om vooruit te kijken

Op woensdag 15 mei 2024 is het weer Verantwoordingsdag, oftewel Gehaktdag. Het kabinet legt jaarlijks op de derde woensdag van mei verantwoording af over het gevoerde beleid. Tegelijkertijd verschijnt traditiegetrouw de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals, een rapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waarin wordt uitgelicht hoe de welvaart zich in Nederland ontwikkelt en hoe we ervoor staan met de Sustainable Development Goals (SDG's).

Het CBS lanceerde in 2018 de Monitor Brede Welvaart. In 2019 werd de Monitor Brede Welvaart uitgebreid met de SDG's. In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals beschrijft het CBS hoe de welvaart zich in de brede zin van het woord zich in Nederland ontwikkelt. Het gaat daarbij om zowel de economische als de ecologische en sociaal-maatschappelijke aspecten van welvaart. In dit artikel lees je meer over Verantwoordingsdag en het het rapport 'Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals 2021'.

Over de invulling van Verantwoordingsdag 2024 is op dit moment nog niet veel bekend. Zodra er meer info is, zullen wij deze pagina updaten.

Kinderversie rapport CBS

In 2019 werd op initiatief van Duurzaamheid.nl in samenwerking met het CBS speciaal voor kinderen de Wereldwijzer ontwikkeld. In deze rapportage wordt voor kinderen in kaart gebracht hoe Nederland scoort op de 17 Sustainable Development Goals. In 2020 verscheen op Verantwoordingsdag een nieuwe versie van de Wereldwijzer. De 17 Doelen Wegwijzer werd toen samen met de vernieuwde website 17doelendiejedeelt.nl gelanceerd tijdens het event van SDG Nederland. Sindsdien wordt de 17 Doelen Wegwijzer jaarlijks op Verantwoordingsdag bijgewerkt met de nieuwste cijfers van het CBS.

De feiten die het CBS presenteert zijn zo belangrijk, die verdienen een groter publiek. Ook kinderen hebben recht op deze informatie, het gaat immers in 2030 vooral om hún wereld.

Anne-Marie Rakhorst
Deel dit artikel op social media