Willen we de wereld een gezonde, eerlijke en veilig plek maken, dan kunnen we niet om kinderen heen. De leiders van morgen staan nu in de startblokken om bij te dragen aan de SDGs. In september 2016 werd 17 doelen die je deelt opgericht met als doel de Werelddoelen bekender te maken én kinderen te activeren ermee aan de slag te gaan. Nu draagt de site een nieuw jasje, en vinden kinderen er ook 17 activerende lessen.
17 doelen die je deelt is een initiatief van ondernemer Anne-Marie Rakhorst, oprichter van Duurzaamheid.nl. Het platform maakte in 2016 een vliegende start met de lancering van 17 filmpjes, waarin kinderen vertellen waarom het nou juist zo belangrijk is om samen te werken aan hún doel. De filmpjes werden massaal gedeeld, de SDG-coördinator van het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg de kinderen om officiële Kinderambassadeurs voor de Werelddoelen te worden. Op 1 juni 2017, de Dag van de Rechten van het Kind, werden de 17 ambassadeurs officieel benoemd. Ze mochten gaan meedenken over oplossingen voor een eerlijke, veilige en schone wereld. Sinds die dag hebben de ambassadeurs een belangrijke stem op scholen, in bestuurskamers én in de Tweede Kamer. En binnenkort zijn de filmpjes te zien in het Museon in Den Haag, op de permanente tentoonstelling One Planet.
Wegwijzer in samenwerking met CBS
Op Verantwoordingsdag, iedere derde woensdag in mei, overhandigt CBS zijn Monitor Brede Welvaart aan de Tweede Kamer. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe Nederland scoort op de SDGs. Vorig jaar lanceerden Duurzaamheid.nl en CBS de eerste kinderversie van het rapport: de 17 Doelen Wegwijzer: een handige routebeschrijving die kinderen langs alle doelen leidt, met informatie, weetjes, filmpjes, interviews én tips om zelf aan de slag te gaan. Hier lees je meer over die samenwerking.
17 lessen over de doelen
De website onderging deze maand een restyling, en is nu uitgebreid met een digitale lesomgeving. Je vindt de 17 Doelen Wegwijzer weer terug, geactualiseerd aan de hand van de nieuwste cijfers van CBS die op 20 mei werden gepresenteerd. Bovendien is voor elk van de 17 doelen nu ook een gratis interactieve digibordles beschikbaar, vanzelfsprekend ook thuis op laptop en tablet goed te gebruiken. Van hoe-gaat-het-met-deze-dieren-quiz tot recyclekunst-opdracht, van een proefje energie opwekken tot democratische verkiezingen in de klas: kinderen kunnen zich nu op allerlei interactieve manieren onderdompelen in de 17 Werelddoelen. Zo leren ze die niet alleen kennen, maar ontdekken ze ook hoe ze zelf hun bijdrage kunnen leveren aan een mooiere planeet.