Kinderen werken aan hun ideale wereld in 2030

Nederland heeft een primeur met 17 kinderambassadeurs die zich inzetten voor het behalen van de VN-Werelddoelen (Sustainable Development Goals). Nederland is hiermee het enige VN-land dat kinderen als ambassadeurs een belangrijke stem geeft. De kinderen denken mee over oplossingen voor grote uitdagingen als klimaatverandering, ongelijkheid en wereldwijde armoede. De benoeming door het ministerie van Buitenlandse Zaken vond plaats op 1 juni tijdens een feestelijk evenement rondom kinderen en de Werelddoelen in NEMO Science Museum te Amsterdam.

17 ambassadeurs, 17 filmpjes

De 17 ambassadeurs zijn de hoofdrolspelers uit de campagne ‘17 doelen die je deelt’, een videocampagne over de Werelddoelen die in het najaar van 2016 van start ging. Initiatiefnemer van deze campagne is ondernemer Anne-Marie Rakhorst. De 1-minuut durende campagnefilmpjes met de kinderen in de hoofdrol werden massaal gedeeld en maakten veel los. Dankzij de campagne is Nederland nu 17 kinderambassadeurs rijker, het inspireerde het ministerie van Buitenlandse Zaken om juist deze 17 kinderen een stem te geven. Hugo von Meijenfeldt is vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de implementatie van de Werelddoelen in Nederland:“Beslissingen die nu genomen worden, bepalen de toekomst van onze kinderen. In 2030 zitten zij zelf in de beleidskamers. Daarom is het belangrijk hun advies in te winnen over de dilemma's waarmee wij nu worstelen.”

17 kinderen met een toekomstvisie

De 17 ambassadeurs (6 tot en met 16 jaar oud) zijn kinderen die stuk voor stuk nadenken over de toekomst van de wereld en concrete ideeën hebben over hoe het anders of beter kan. Zoals Koos (8 jaar) die stopte met het eten van pindakaas met palmolie, toen hij hoorde dat de productie ervan zorgt dat orang-oetans steeds minder leefgebied hebben. Of Fulco (16 jaar) die taaislijmziekte heeft en Werelddoel 3 vertegenwoordigt (Gezondheidszorg voor iedereen): 'Ik begrijp niet dat er in Nederland zoveel nog bruikbare medicijnen worden weggegooid, terwijl mensen in andere landen helemaal geen medicijnen hebben.'

Nederland moet beter scoren

In 2015 ondertekenden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties de 17 Werelddoelen, waaronder Nederland. Doelen die ervoor moeten zorgen dat er wereldwijd een einde komt aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Deadline voor deze Werelddoelen is 2030. Initiatiefnemer van ‘17 doelen die je deelt’, Anne-Marie Rakhorst, vindt dat Nederland vooraan zou moeten lopen als het gaat om ‘scoren’ voor deze internationale doelen:
“Nederland scoort middelmatig als het om de transitie naar schone energie gaat. Als rijk land zouden we eigenlijk op nummer 1 of 2 horen te staan!”

Kinderdenktank met eigen kantoor

Jaarlijks rapporteren het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving hoe Nederland scoort op de 17 Werelddoelen. De 17 kersverse kinderambassadeurs zullen voortaan betrokken worden bij de uitdagingen waar Nederland voor staat en gevraagd worden naar hun ideeën en oplossingen. Hugo von Meijenfeldt is vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de implementatie van de Werelddoelen in Nederland en zorgt ervoor dat de kinderen gehoord worden tot in de Tweede Kamer. NEMO Science Museum in Amsterdam biedt de kinderambassadeurs een eigen kantoor.


Over de campagne 17 doelen die je deelt

Op 8 september vorig jaar lanceerde Anne-Marie Rakhorst de campagne 17doelendiejedeelt.nl. De campagne bestaat uit zeventien1-minuut durende videoportretten waarin kinderen hun visie op de wereld van 2030 delen. De campagne sluit aan bij de ‘Global Goals for Sustainable Development’, die de Verenigde Naties in 2015 opstelden. Doelen die ervoor moeten zorgen dat er een einde komt aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Anne-Marie Rakhorst vindt dat de doelen in Nederland meer aandacht verdienen en initieerde daarom de campagne ’17 doelen die je deelt’.

20220912 Duurzaamheid 014 6787
Anne-Marie Rakhorst
Deel dit artikel op social media