Circulaire economie patrik gothe unsplash

Hoe kan blockchain bijdragen aan de circulaire economie? Deze vraag stond centraal in de Community of Practice van initiatiefnemers Sustainable Finance Lab, Circle Economy en Versnellingshuis Nederland circulair. Zij brachten praktijk, blockchain experts, financiers en juristen bij elkaar, om te werken aan een unieke technologische tool voor circulaire ondernemers.

Theoretische kennis van opkomende technologieën, zoals blockchain, is er in overvloed. De praktijk moet zich echter nog bewijzen. Daarom heeft een multidisciplinaire groep experts - aan de hand van een bestaande circulaire case en blockchain technologie - de grondslagen gelegd voor het inrichten van financiering, governance en technologie passend bij de eigendoms- en incentivestructuren in de circulaire economie. De nieuwe tool werd getest bij Bundles.

Het resultaat is een testversie voor gedecentraliseerde digitale infrastructuur die de administratie automatiseert en de coördinatie en het vertrouwen verbetert voor een netwerk van circulaire, pay-per-use-serviceproviders. De belangrijkste lessen worden beschreven in een whitepaper die via de website van Sustainable Finance Lab beschikbaar is.

Deel dit artikel op social media