Hoe bepaal je als ondernemer of investeerder of een deelname in een sociaal initiatief maatschappelijk rendement oplevert? MAEX is een platform met daarop maar liefst 1.800 initiatieven. Dat platform heeft nu een nieuwe rekentool: Social Handprint. Deze maakt de waarde in euro’s zichtbaar en laat meteen zien aan welke duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties het initiatief bijdraagt.

Onder meer oud-premier Jan Peter Balkenende en Partner Corporate Responsibility bij accountantsorganisatie EY, Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur van Centraal Bureau voor de Statistiek en Hans Biesheuvel, oprichter van ondernemersorganisatie ONL waren bij de lancering van de zogeheten Social Handprint in Den Haag aanwezig.

Social Handprint gr

Zij hoorden de uitleg van de twee initiatiefnemers, Silvia Oostwegel en Gerda Deekens. Die laatste: 'Bedrijven verbinden zich meer en meer aan maatschappelijke opgaven. Via inkoop, een mvo-beleid of via social return. Maar hoe is die inspanning die ze daarmee leveren meetbaar? Dat gat willen wij opvullen. De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn daarvoor een mooi en onomstreden startpunt. Vanuit daar hebben we indicatoren ontwikkeld, waarmee we de impact van een initiatief op een bepaald ontwikkelingsdoel, maar ook de financiële waarde ervan kunnen berekenen.'

Lees verder

Lees het volledige artikel over de waarde van de Social Handprint op de website van Duurzaam Ondernemen. En kijk op de website van MAEX voor meer informatie.

Deel dit artikel op social media