Circular Awards 2022 kopie
Beelden: Anne Reitsma
Nationale Conferentie CE 2022
1644228890038 1078x675

ModuFair van Janssen de Jong Bouw, Roetz Bikes en Aeres Hogeschool mogen zich winnaars van de Circular Awards 2022 noemen. De prijzen gaan naar de meest innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. De winnaars kregen de prijzen uitgereikt door staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie. Deze conferentie, die dit jaar opnieuw geheel online te volgen was, vindt traditiegetrouw plaats op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie.

Andere genomineerden waren Interface, Niaga, Hof van Cartesius, Sunt, Eigen Haard en Green Deal Autodelen. In 2021 gingen NS en Race Against Waste (voorheen E-waste Race) er met de awards vandoor.

Winnaar Business Large Fotocredits Anne Reitsma
Beeld: Anne Reitsma
Modufair Jd J
Beeld: Janssen de Jong

ModuFair van Janssen de Jong Bouw winnaar Circular Award Business Large

Nederland kent een wooncrisis en een klimaatcrisis en grondstoffen worden schaarser. We bouwen woningen te langzaam en volledig nieuw, om ze uiteindelijk te slopen. Dit moet wat Janssen de Jong Bouw betreft anders. Want als je nu losmaakbaar bouwt, ben je later flexibel om mee te bewegen met een veranderende woningmarkt. En als je een gebouw eenvoudig uit elkaar kunt halen, kunnen materialen ook hergebruikt worden en een tweede of zelfs derde leven krijgen.

Daarom ontwikkelde Janssen de Jong Bouw het modulaire woningbouwsysteem ModuFair. Met dit circulaire bouwconcept kunnen in korte tijd betaalbare woningen worden gerealiseerd. Alle woningtypen zijn mogelijk, zowel huizen (‘grondgebonden’) als appartementen (‘gestapeld’). De prijs van de woning is concurrerend en Janssen de Jong Bouw garandeert met ModuFair dat de bewoner binnen negentig dagen de sleutel krijgt.

Het concept werd beloond met de Circular Award 2022 in de categorie Business Large. Juryvoorzitter Ilse de Vos-van Eekeren (programmamanager Circulair Ondernemen bij NS, winnaar Circular Award Business 2021): ‘ModuFair is een circulaire kijk op de bouw van appartementen. Er worden zo goed als geen virgin materialen gebruikt, enkel secundair en biobased. Daarnaast waarderen we de business case, omdat ModuFair ondanks het circulaire karakter niet duurder is dan traditioneel bouwen. Al is het project pas één keer gerealiseerd, de belofte is groot.’

Winnaar Business Small Fotocredits Anne Reitsma jpg
Beeld: Anne Reitsma
Ir attachment 161629
Beeld: Roetz Bikes

De circulaire fietsen van Roetz Bikes winnaar Circular Award Business Small

Iedereen kent de weesfietsen in de stad, vaak met een flinke slag in het wiel of zelfs enkel nog bestaande uit een frame. Roetz transformeert deze wrakken tot nieuwe fietsen. Onderdelen worden gereinigd, gerepareerd en opnieuw geassembleerd. De Roetz-fietsen worden met de hand gemaakt in een sociale werkplaats in Amsterdam. Medewerkers worden intern opgeleid tot fietsenmaker. Aangezien daar een tekort aan is, kunnen ze na hun periode bij Roetz doorstromen op de arbeidsmarkt.

Het is een veelomvattend, circulair én inclusief totaalconcept voor een oer-Hollands product.

Ilse de Vos-van Eekeren (Juryvoorzitter)

Roetz wil bewustzijn creëren over het zorgvuldig gebruiken van grondstoffen en voorkomen van afvalstromen. Dit doet het bedrijf door middel van campagnes en samenwerkingen met bedrijven, overheidsinstanties en brancheorganisaties.

‘Het is een veelomvattend, circulair én inclusief totaalconcept voor een oer-Hollands product. De volgende stap is om ook elektrische fietsen te refurbishen. Een belangrijke en welkome stap gezien de snelle groei van dit segment,’ aldus Ilse de Vos-van Eekeren.

Winnaar Public Fotocredits Anne Reitsma jpg
Beeld: Anne Reitsma
1 Uitgelichte Bouberichten Week44 Foto1 Aeres Almere
Beeld: Aeres Hogeschool

Aeres Hogeschool winnaar Circular Award Public

De Circular Award Public wordt uitgereikt aan een publieke organisatie die een voorbeeldfunctie vervult in de transitie naar een circulaire economie. Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie ontving Aeres Hogeschool Almere deze prijs.

Het nieuwe duurzame schoolgebouw is de reden dat de hogeschool de prijs ontvangt. Het groene gebouw is letterlijk een schoolvoorbeeld van een circulair gebouw van de toekomst. Van het circulaire beton waaruit het casco bestaat, tot aan de kussentjes op de tribunetrap; vrijwel alles aan dit schoolgebouw is op een duurzame manier vervaardigd. Het tropisch hardhout op het dak is gered van de brandstapel en het meubilair is refurbished, tweedehands gekocht of meegenomen uit het vorige pand. ‘In dit project hebben we gekneed, geduwd en getrokken om onze hoge duurzaamheidsambities waar te maken,’ aldus Wil Bekkering, directeur Aeres Hogeschool Almere.

De maatschappelijke thema's duurzaamheid, circulariteit en klimaatbestendigheid hebben we voor een groot gedeelte in dit gebouw opgelost. Het is een voorbeeld van waar we over 10 jaar in huisvesting staan.

Bjorn Brink, Projectmanager Huisvesting & Beheer van Aeres Hogeschool

Juryvoorzitter Jacqueline Cramer over het gebouw van Aeres Hogeschool: ‘De toekomstige generatie is van belang in de shift naar een circulaire economie. Aeres Hogeschool laat dit terugkomen in een omgeving die gezond is en impact heeft op de prestaties van studenten.’

Over de Circular Awards

Eind 2021 werd voor de vijfde keer gestart met de zoektocht naar circulaire versnellers. Voor bedrijven en overheden zijn er drie categorieën: Business Large, Business Small en Public. Uit 161 inzendingen werden negen finalisten geselecteerd door vakjury’s, bestaande uit gerenommeerde experts op het gebied van circulariteit. De finalisten toonden in een pitchvideo tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie hoe zij met hun product of dienst de circulaire transitie versnellen. Het publiek stemde op basis daarvan op hun favoriet en bepaalde zo de uiteindelijke winnaar per categorie.

Naast de drie Circular Awards voor bedrijven, werden drie individuen beloond voor hun inzet voor de circulaire transitie. Menno Rubbens (Cepezed Projects), Sandra Nap (Holland Houtland) en Bram Peters (Save Plastics) ontvingen de erkenning 'Circular Hero 2022'.

De Circular Awards is een initiatief van het https://versnellingshuisce.nl/ in opdracht van het ministerie van IenW.

Deel dit artikel op social media