3

Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari zetten ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen hun (digitale) deuren open voor de Week van de Circulaire Economie. De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse landelijke campagneweek die de transitie naar een circulaire economie aanjaagt en versnelt. Tijdens deze week krijgen goede voorbeelden een podium en ontmoeten gelijkgestemden elkaar. Succesverhalen en uitdagingen worden besproken en starters krijgen tips om aan de slag te gaan. Allemaal bedoeld om professionals te inspireren hoe zij hun volgende circulaire stappen kunnen zetten. Ook voor consumenten is er veel te beleven in de vorm van workshops en inspiratiesessies om in hun eigen leven meer circulaire keuzes te maken.

In dit artikel vind je een overzicht van twaalf interessante conferenties, webinars, tentoonstellingen en workshops. Allemaal de moeite waard om (digitaal) te bezoeken tijdens de Week van de Circulaire Economie.

1. Aftrap: Nationale Conferentie Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie start op maandag 7 februari met de Nationale Conferentie Circulaire Economie en de Uitreiking Circular Awards.

Op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie vindt traditiegetrouw de Nationale Conferentie Circulaire Economie plaats, georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het thema van dit jaar is ‘Allemaal circulair!’. De online conferentie biedt een dag lang inspiratie, ontmoeting en nieuwe energie, met een afwisselend en interactief plenair programma en een rijk aanbod aan deelsessies.

Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie worden de Circular Awards 2022 uitgereikt. De prijzen gaan naar innovatieve projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Lees hier meer over de winnaars van de Circular Awards 2021.

 • Maandag 7 februari, 9:30 – 16:15 uur
 • Online
 • Meer informatie en aanmelden: Website NCCE22

2. Hoe worden webshops circulaire koplopers?

Gaan online winkelen en duurzaamheid samen? Steeds meer webshops werken met duurzaamheidsfilters. Maar moet je als consument letten op energielabels, het percentage gerecycled materiaal, arbeidsomstandigheden of watergebruik? En hoe betrouwbaar zijn de 'duurzame' filters die webshops aanbieden eigenlijk? Een transparante en uniforme duurzaamheidsfilter voor de miljoenen producten die in Nederland circuleren is zeer complex. Om consumenten inzicht te geven in de duurzaamste keuze en online verantwoorder te laten shoppen is er niet alleen meer transparantie nodig in de keten, maar ook een eenduidige certificering en heldere wetgeving. In de digitale sessie Webshops als circulaire koplopers van de Transitieagenda Consumptiegoederen wordt ingezoomd op de kansen en uitdagingen bij online winkelen.

 • Maandag 7 februari, 14:00 – 15:00 uur
 • Online, deelsessie Nationale Conferentie Circulaire Economie
 • Meer informatie vind je hier, aanmelden kan door in te schrijven op de website NCCE22

3. Bezoek Circl, het hoofdkwartier van de Week van de Circulaire Economie

Op 7 februari trapt Circl haar programma af met de documentaire ‘Going Circular’ (van de makers van ‘My Octopus Teacher’) waarin James Lovelock (onafhankelijk onderzoeker), Arthur Huang (engineer en designer), Janine Benyus (bioloog en onderzoekschrijver) en John Fullerton (onconventionele econoom en impactinvesteerder) laten zien dat de circulaire economie essentieel is voor onze toekomst. Na de documentaire kunnen bezoekers meepraten over de circulaire kansen voor de Nederlandse economie tijdens een tafelgesprek. Meer inspiratie volgt de dag erna met Marcelien Bos de Koning (olympisch wedstrijd zeilster). Tijdens een workshop: Leven met het water vertelt de zeilster wat we van het water kunnen leren voor het inrichten van een nieuwe, circulaire economie. Bekijk hier het verdere programma van Circl tijdens de Week van de Circulaire Economie.

 • Maandag 7 februari – vrijdag 11 februari
 • Circl, Gustav Mahlerplein 1B in Amsterdam
 • Meer informatie: Circl

4. Expositie: rethinking plastic in Eindhoven

Plastic is een milieuprobleem, maar een wereld zonder plastic lijkt onmogelijk. Hoe kunnen we anders kijken naar en omgaan met plastic, ’s werelds meest verguisde materiaal? Tijdens deze expositie laat Yksi Expo dit op een verrassende en prikkelende manier zien.

 • Dinsdag 8 februari, woensdag 9 februari, donderdag 10 februari, vrijdag 11 februari en zaterdag 12 februari 11:00 – 18:00 uur
 • Yksi Expo, Torenallee 22-04 in Eindhoven
 • Meer informatie en reserveer je plek: Rethinking Plastic

5. Tentoonstelling ‘Weggooien? Bestaat niet!’

In 2050 wil Utrecht als stad volledig circulair zijn. De tentoonstelling in de ontvangsthal van het stadskantoor toont hoe Utrechtse bedrijven, kunstenaars en de gemeente met dit thema bezig zijn. De tentoonstelling is de hele week te zien, dus genoeg momenten om te komen kijken! 'Onze' Trap tegen Troep heeft ook een plekje gekregen in de tentoonstelling.

 • Maandag 7 februari, dinsdag 8 februari, woensdag 9 februari, donderdag 10 februari, vrijdag 11 februari en zaterdag 12 februari
 • Stadskantoor Utrecht, Stadsplateau 1 in Utrecht
 • Meer informatie en reserveer je plek: ‘Weggooien? Bestaat niet!’

6. Hightech & circulair metaalrecycling

Als een van de meest toonaangevende metaalrecylcingsbedrijven ter wereld vervult Riwald Recycling een spilfunctie als leverancier in de circulaire keten van duurzaam materiaalgebruik wereldwijd. Ze recyclen materialen tot meer dan 150 soorten duurzame grondstoffen. Tijdens dit evenement geeft de directie en de duurzaamheidsafdeling een kijkje in de keuken bij de vestiging in Almelo.

7. PHA: een nieuw soort bioplastic

PHA is een nieuw soort bioplastic dat gemaakt kan worden uit reststromen en geschikt is voor verpakkingen en producten wereldwijd. PHA kan gemaakt worden uit biomassa reststromen, zoals oud frituurvet, rioolslib en zelfs CO₂ of methaan. Door middel van spuitgieten, thermoformen of folie blazen kan het nu al ingezet worden voor onder andere verpakkingen (denk aan snoepverpakkingen en chipszakken), producten of 3d-printen. Een doorbraak dus in de wereld van plastic, waar je alles over hoort tijdens dit evenement!

 • Vrijdag 11 februari van 09:00 - 13:00 uur
 • Green Serendipity, Diemerparklaan 25 in Amsterdam
 • Meer informatie en reserveer je plek: PHA: een nieuw soort bioplastic

8. Webinar circulaire zonneparken

In 2020 werden maar liefst 8.9 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd en dat is goed nieuws voor de energietransitie. Juist door deze enorme vraag naar zonnepanelen is het belang van circulaire zonneparken en -panelen alleen maar groter. Wil je meer weten over het potentieel hiervan en bijdragen aan doorbraakprojecten in deze sector? Doe mee met het webinar circulaire zonneparken!

9. Bouw: bouwstenen bij schaarste

Stagnatie in de levering van bouwmaterialen is geen toeval meer. Zelfs de vraag naar gebruikt hout is groter dan het aanbod. Hoe gaan we (ver)bouwopgaven te lijf? Nederland moet in 2030 immers naar 50 procent circulair. Volg het gesprek, dat onder andere gaat over slimme verbindingen die te demonteren zijn, samenwerking als essentie van circulaire bouw en zorgen hoe bouwmaterialen beschikbaar blijven.

10. Workshop: hergebruik je jeans

Sla twee vliegen in één klap door je jeans te hergebruiken: goed voor het milieu en leuk om te maken. Tijdens deze workshop wordt een reeks inspirerende voorbeelden geboden een leer je hoe je kledingstukken kunt herontwerpen met gebruikte kleding. We kunnen het milieu en onze economie helpen als we minder onnodige kleding kopen!

 • Vrijdag 11 februari, 09:00 – 13:30 uur
 • OML FASHION.EU, Posthoornstraat 17 in Rotterdam

11. Samen duurzaam dromen

Jouw slaapkamer is jouw eigen persoonlijke nestje, daarom verwelkomt Bedaffair je graag om je eigen gepersonaliseerde bio-based circulaire kussen te maken. Ook geven ze je een unieke Bedaffair Tour! Bedaffair is de enige Nederlandse authentieke ambachtelijke fabrikant van bio-based circulaire matrassen en heeft een eigen showroom in Heemstede. Je krijgt tips om je slaap te verbeteren en zet de eerste stap naar duurzaam dromen met jouw circulaire kussen.

 • Dinsdag 8 februari, 17:00 – 18:30 uur
 • Bedaffair, Cruquiusweg 27A in Heemstede
 • Meer informatie en reserveer je plek: Samen duurzaam dromen

12. Rondleiding circulair interieur in Culemborg

Je krijgt een rondleiding door ‘Your Circular Space’, een circulaire interieurstand volledig gemaakt van reststromen. Circulair bouwen vergt een nieuwe manier van denken en werken. Zowel van de klant, als van de ontwerper en de bouwer. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Kom kijken!

1640091257601

Ambassadeurs

Laura de Vries (Jonge Klimaatbeweging) en Anne-Marie Rakhorst (initiatiefneemster Duurzaamheid.nl) zijn dit jaar de ambassadeurs van de Week van de Circulaire Economie. Zij gaan langs bij verschillende evenementen en praten met organisatoren over hun bijdragen aan de circulaire economie. Je kunt de ambassadeurs van de Week van de Circulaire Economie volgen in verschillende vlogs. Hier lees je meer de ambassadeurs.

Deel dit artikel op social media