Binnenlands bestuur 1200 2

Op woensdag 20 mei 202 is het weer Verantwoordingsdag, oftewel Gehaktdag. Het kabinet legt jaarlijks op de derde woensdag van mei verantwoording af over het gevoerde beleid.

Op deze dag verschijnt ook de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals 2020. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lanceerde in 2018 de Monitor Brede Welvaart. In 2019 werd de Monitor Brede Welvaart uitgebreid met de Sustainable Development Goals (SDG's). In de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals beschrijft het CBS hoe de welvaart zich in de brede zin van het woord zich in Nederland ontwikkelt. Het gaat daarbij om zowel de economische als de ecologische en sociaal-maatschappelijke aspecten van welvaart.

In 2019 werd op initiatief van Duurzaamheid.nl in samenwerking met het CBS speciaal voor kinderen de Wereldwijzer ontwikkeld. In deze rapportage wordt speciaal voor kinderen in kaart gebracht hoe Nederland scoort op de 17 Sustainable Development Goals (SDG's).

‘De feiten die het CBS presenteert zijn zo belangrijk, die verdienen een groter publiek. Ook kinderen hebben recht op deze informatie, het gaat immers in 2030 vooral om hún wereld. Als je weet wat er aan de hand is in de wereld, kun je zelf actie ondernemen en volwassenen aanspreken over jouw toekomst. Kinderen hebben weliswaar geen stemrecht, ze hebben wel een stem!’

Anne-Marie Rakhorst
Deel dit artikel op social media