Agenda SDG gastlessen 2

Tussen 25 september (SDG Action Day) en 8 oktober (Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs) worden er door heel Nederland SDG-gastlessen gegeven aan kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het doel van deze gastlessen? Kinderen kennis laten maken met de SDG's en hen enthousiasmeren hier mee aan de slag te gaan! Deze landelijke SDG-gastlessen zijn een initiatief van SDG Nederland en Leren voor Morgen en worden samen met lokale SDG partners georganiseerd.

De SDG-lessen rondom de SDG Action Day kennen hun oorsprong in Maastricht. Daar hebben in 2020 rondom de SDG Action Day maar liefst 2500 basisschoolkinderen een Global Goals les gevolgd. Samen met tientallen vrijwilligers en commitment van scholen en de gemeente was dit een groot succes. Dit jaar is het doel om dit in heel Nederland te doen en zo 10.000 kinderen te leren over de SDG's.

School aanmelden

Omdat het dit jaar een pilot betreft, kunnen op dit moment enkel scholen zich aanmelden uit de gemeenten en regio's waar een SDG-centrum is. Op deze pagina vind je een overzicht en kunnen scholen zich aanmelden. Aanmelden kan tot en met 1 september.

Aanmelden als gastdocent

Iedereen kan zich aanmelden als gastdocent! SDG Nederland verzorgt tussen 6 en 20 september een online training van 1,5 uur voor de vrijwilligers die de SDG-gastlessen gaan verzorgen. Leren voor Morgen matcht vrijwilligers met scholen in hun buurt. Aanmelden als gastdocent kan op deze pagina.

17 doelen die je deelt

Speciaal voor kinderen ontwikkelde het team achter Duurzaamheid.nl de website 17doelendiejedeelt.nl. Hier leren kinderen alles over de 17 Werelddoelen. Er is een 17 Doelen Wegwijzer, waar kinderen kunnen ontdekken waar de 17 doelen over gaan en hoe Nederland er op dit moment op scoort (op basis van cijfers van het CBS). Door de interactieve opzet leren kinderen niet alleen meer over de doelen, maar ook hoe ze zelf kunnen bijdragen.

In onderstaand filmpje van 17 doelen die je deelt, dat gebruikt wordt in de SDG-gastlessen, wordt uitgelegd wat de 17 werelddoelen zijn en waarom ze belangrijk zijn.

Zelf aan de slag met de 17 werelddoelen in de klas?

Op een ander moment in de klas aan de slag met de 17 werelddoelen? Op 17doelendiejedeelt.nl vind je ook digibordlessen over de 17 werelddoelen. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de digibordlessen gebruikt kunnen worden en kun je de docentenhandleiding vinden.

Deel dit artikel op social media