Agenda SDG Action Day 2021

De SDG Action Day vindt jaarlijks plaats op of rond 25 september: de verjaardag van de SDG’s. Het is hét Nederlandse evenement over de Sustainable Development Goals. Dit jaar zijn er voor de eerste keer twee SDG Action Days: op 24 en 25 september. Vrijdag 24 september is dit jaar de traditionele SDG Action Day en wordt gevuld met een virtueel plenair programma in de ochtend en verschillende virtuele workshops in de middag. Op zaterdag 25 september, de tweede SDG Action Day, worden er door het hele land activiteiten georganiseerd om iedereen bij de SDG’s te betrekken. Ga op een SDG-tour door je eigen stad, doe mee aan een debat of kom naar een SDG-festival. Er is een gevarieerd programma van Groningen tot Maastricht.

Het thema van dit jaar is ‘Creating an SDG Movement Together’. Hiermee ligt de focus op lokale acties die bijdragen aan een meer duurzame en inclusieve samenleving. Hoe kunnen we deze acties versterken, verbinden, opschalen en meer zichtbaar maken?

Vrijdag 24 september

De eerste dag van het jaarlijkse SDG event wordt afgetrapt met een plenaire livestream in de ochtend. Deze online bijeenkomst kun je kosteloos bijwonen. In de middag zijn er twee rondes met online workshops. Daarvoor kan je nu tickets kopen.

10.30 – 12.15 – Plenair programma

  • Deel 1: Hoe staat Nederland ervoor om de SDG’s te behalen?

Dagvoorzitter Bahram Sadeghi opent de de dag, gevolgd door een inleiding van Sigrid Kaag (coördinerend demissionair minister voor de SDG’s). Sandra Pellegrom (nationaal coördinator SDG’s) spreekt over de stand van zaken m.b.t de SDG’s.

  • Deel 2: Rondetafel gesprek: Hoe creëren we samen een SDG beweging in Nederland?

Gesprek met Jan van Zanen (voorzitter VNG en burgemeester Den Haag), Mert Kumru (VN jongerenvertegenwoordiger). De andere gespreksdeelnemers worden binnenkort bekendgemaakt.

  • Deel 3: Lokale SDG acties uitgelicht

We delen succesvolle praktijkvoorbeelden uit het land die opgeschaald kunnen worden of in andere regio’s kunnen worden opgestart. Action Day bezoekers kunnen op ons online platform in gesprek gaan met de uitgelichte organisaties.

13.00 – 14.30 – Workshop ronde 1
14.45 – 16.15 – Workshop ronde 2

In de middag van de eerste SDG Action Day worden er twee rondes met workshops georganiseerd. Deze worden gegeven door de SDG Allianties, de stuurgroep van SDG Nederland, en de Action Day partners. De workshops zijn online bij te wonen via Zoom. Het programma vind je hier. Je kunt hier een ticket aanschaffen.

Zaterdag 25 september

Op zaterdag 25 september gaat de SDG Action Day het land in! Op allerlei locaties worden activiteiten georganiseerd. Zo kun je een heus SDG festival bijwonen in Leiden, deelnemen aan een SDG marathon in Tilburg of meedoen aan een debat in Haarlem. Op de kaart op deze pagina vind je de activiteiten bij jou in de buurt. Veel van de activiteiten zijn gratis, maar het kan zijn dat je tickets moet registreren of kopen. Daarover vind je meer informatie op de website van de betreffende partner.

Organiseer je zelf een activiteit op 25 september? Stuur een mailtje info@sdgactionday.nl, zodat jouw SDG event opgenomen kan worden op de kaart.

De SDG Action Days worden georganiseerd door SDG Nederland in samenwerking met PwC, Global Compact Network Netherlands, DSGC en KIT Royal Tropical Institute/SDG House. Duurzaamheid.nl is één van de mediapartners van de SDG Action Days.

Deel dit artikel op social media