Artikel green quest 2021

In The Green Quest van BNR Nieuwsradio wordt gezocht naar duurzame ondernemers die bewijzen dat het anders kan. De innovaties die in de uitzendingen voorbij komen worden getoetst op een aantal punten: draagt het bedrijf met zijn groene oplossing bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen? Is de oplossing innovatief, implementeerbaar, rendabel en inspirerend? En heeft de innovatie zichzelf al bewezen? Tijdens het finale-event werd Smyle gekroond tot winnaar van het seizoen 2020-2021. Smyle biedt een plasticvrij alternatief voor reguliere tandpasta met brush mints: natuurlijke en vegan tandpasta in tabletvorm zonder micro-plastic en in een glazen verpakking die je graag te kijk zet in je badkamer.

Smyle: tandenpoetsen zonder (micro)plastic

We doen het elke dag een paar keer en verzamelen daarbij haast ongemerkt flink wat plastic afval: tandenpoetsen. Naar schatting belanden wereldwijd jaarlijks 1,5 miljard tandpastatubes op vuilnishopen en in de verbrandingsoven. Smyle biedt een plasticvrij alternatief met tandpasta in tabletvorm. Klanten kunnen gebruikmaken van een abonnementsmodel of losse aankopen doen. Co-founder Almar Fernhout: ‘Als je consumenten een duurzame keuze wilt laten maken, moet je zorgen dat het goed, mooi en lekker is.’

Smyle combo fluor

Eerder dit jaar gingen wij in gesprek met Almar Fernhout van Smyle. Lees het interview hier terug.

De jury koos voor Smyle als winnaar omdat zowel de verpakking van het product als het product zelf voldoet aan alle duurzaamheidscriteria en omdat het om een bewezen oplossing gaat, waarmee al bijna 200.000 tandapasta-tubes bespaard zijn.

De jury van The Green Quest bestaat uit Chantal Vergouw (Interpolis), Anne-Marie Rakhorst (initiatiefnemer Duurzaamheid.nl), Wisse Hummel (ENGIE), Helga van Leur (duurzaamheidsadviseur en voormalig weervrouw), Peter Smeets (ENGIE) en Jacqueline Cramer (oud-milieuminister en hoogleraar duurzaam innoveren).

Alle genomineerden voor The Green Quest awards van dit jaar vind je hier terug.

Aanmoedigingsprijs voor Solarge

Hoewel de aanmoedigingsprijs normaal gesproken geen deel uitmaakt van The Green Quest, besloot de jury dit jaar deze prijs wél uit te rijken. De aanmoedigingsprijs ging naar Solarge, zo maakte juryvoorzitter Jacqueline Cramer tijdens de live-uitzending bekend. Cramer gaf aan dat de jury zeer onder de indruk is van deze lichtgewicht zonnepanelen waarmee de energietransitie circulair versneld kan worden.

  • In dit interview vertelt Gerard de Leede van Solarge alles over hun kunststof zonnepanelen die de energietransitie circulair versnellen.

Publieksprijs voor Green Eco Furnace

Movi Charcoal Furnaces heeft met de Green Eco Furnace een houtskooloven geproduceerd die zonder externe brandstof CO2-neutrale houtskool maakt. De CO2 die normaal gesproken vrijkomt gebruikt de Green Eco Furnace als hittebron. In de oven gaat resthout, na het proces ligt er schoon houtskool in de bakken. Dat kan onder meer worden gebruikt voor industriële processen en om mee te koken. De Green Eco Furnace werd door de luisteraars van The Green Quest gekozen als winnaar van de publieksprijs.

ENGIE Duurzame Technologieprijs voor iWell

De winnaar van de ENGIE Duurzame Technologieprijs is iWell. Dit bedrijf maakt het mogelijk om groene energie tijdelijk op te slaan. Met de zelf ontwikkelde Cube-batterij biedt iWELL een oplossing die niet alleen duurzaam, maar ook financieel aantrekkelijk is. Na ongeveer zes tot zeven jaar heeft de batterij zichzelf terugverdiend.

Deel dit artikel op social media