Ruim 20 jaar lang presenteerde Helga van Leur de weerberichten bij RTL4. Daarnaast gaf zij lezingen over veranderingen in ons klimaat, wat we eraan kunnen doen en hoe we onszelf in beweging krijgen. In 2017 besloot zij zich volledig te richten op communicatie over dit belangrijke onderwerp. De urgentie groeit met de dag en er liggen zoveel mogelijkheden, om samen werken aan een betaalbare, veilige en gezonde toekomst. Maar hoe dan?

Helga's passie voor onze leefomgeving werd al gevormd toen ze als kind elke zomer met de boot in Nederland op vakantie ging. Helga studeerde Bodem, Water en Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Hier werd duidelijk hoe complex alles is en tegelijkertijd hoe alles met elkaar verbonden is. Onze planeet is ons ruimteschip en de zon onze motor.

Haar nieuwsgierige inborst bracht haar naar aanvullende opleidingen, in o.a. marketing, psychologie voor duurzaamheid en breinkunde. Omdat je in de praktijk pas echt voelt hoe het werkt, ondernam ze bijzondere uitstapjes. Daaronder valt: kamperen op de (smeltende) ijskap van Groenland, mee-racen met studenten tijdens de World Solar Challenge in Australië (auto’s op zonne-energie), op zoek naar de oerkrachten van IJsland, tornado’s en orkanen jagen in Amerika en deelname aan de grootste Nederlandse wetenschappelijke expeditie ooit rond Spitsbergen SEES.

Je zintuigen gaan bij dit soort expedities open staan. Hoe meer je ziet, hoe meer je erachter komt dat er nog veel te leren valt. Vooral het menselijke gedrag heeft Helga altijd geïntrigeerd. Waarom zit er een verschil tussen zeggen en doen? Hoe komen mensen wel in beweging? Wat gebeurt er als best heftige berichten, zoals de impact van het klimaat, in het nieuws komen? Hoe kun je mensen buiten hun informatiebubbel laten kijken en aansporen het heft in eigen hand te nemen?

Ons brein is gericht op wat zichtbaar is en effecten op de korte termijn. Toch heeft ons handelen ook gevolgen voor de langere termijn. De reacties rondom de Corona-crisis waren exemplarisch. Maar hoe oncomfortabel het ook lijkt, we zullen aan de bak moeten om onze wereld veilig, betaalbaar en leefbaar te houden. En er liggen kansen genoeg! Met delen van kennis en passie kun je nu al werken aan een zonnige toekomst.

Vandaag hebben we morgen in handen!

Helga van Leur
Helga van leur2