Prof. dr. Jacqueline Cramer is ruim veertig jaar werkzaam op het milieuterrein binnen het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, de politiek en de universiteit. Ze is strategisch adviseur bij het Utrecht Sustainability Institute (USI) en hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht. Ook is ze ambassadeur ‘Circulaire Economie’ van de Economic Board Amsterdam. Van februari 2007 tot februari 2010 was ze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Ze begon haar loopbaan bij de Universiteit van Amsterdam (1976-1989) en vervolgens bij TNO (1989-1999). Daarna startte zij haar eigen consultancybureau ‘Cramer Milieuadvies’ en werkte ze met meer dan 150 bedrijven aan de integratie van duurzaamheid in hun business-strategie.

Momenteel is ze betrokken bij verschillende bottom-up initiatieven om duurzaamheid in de praktijk te brengen, zoals ESC0netwerk Nederland, Nudge en Plastic Soup Foundation. Ze publiceert veel, onder meer over de transitie naar duurzame urbane regio’s, duurzaam ondernemen en strategisch milieumanagement in bedrijven. Begin 2021 verscheen de publicatie ‘De kracht van netwerksturing - Tien bouwstenen voor een slimme, groene en gezonde Metropool Amsterdam’ en in 2022 publiceerde Cramer 'Building a Circular Future'.

Jacqueline cramer2