Koffie is de brandstof waar mening Nederlander de dag mee begint. Maar wist jij dat slechts één procent van een koffieboon daadwerkelijk in een kopje koffie terechtkomt? De overige 99 procent eindigt als koffiedik. In Nederland worden dagelijks heel wat koppen koffie gedronken. En dus produceren we ook een flinke berg koffiedik. Zo’n 250.000 ton per jaar. Een heel groot deel daarvan verdwijnt op dit moment op de afvalberg. Caffe Inc. vindt dit zonde. Daarom zet het bedrijf koffiedik om in honderd procent circulaire en natuurlijke ingrediënten. En vanaf eind dit jaar gebeurt dat vanuit een eigen recyclingfabriek voor koffiedik in Amsterdam.
Caffe Inc. en het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) slaan de handen ineen om in onze hoofdstad een volledig circulaire recyclingfabriek voor koffiedik te realiseren. In de fabriek wordt koffiedik gerecycled tot koffieolie en tot koffieblokken, voor in biobased materialen.
De olie die je uit koffiedik kunt halen kent veel voordelen voor huid en haar en is daarom zeer geschikt voor persoonlijke verzorgingsproducten zoals gezichtscrème of een shampoobar. Nadat de olie uit het koffiedik gewonnen is, blijft er een droog goedje over. Sommige afnemers maken hier scrub van, anderen verwerken het tot plaatmateriaal. Van dit plaatmateriaal kan vervolgens weer van alles gemaakt worden: van meubels tot panelen.
We spraken haar toen over haar droom om van inkt uit koffiedik de standaard te maken. Caffe Inc. experimenteerde op dat moment volop met het productieproces van inkt voor drukwerk en het kleuren van textiel. In 2021 konden we kennismaken met het resultaat: een duurzaam pak gekleurd met koffiedik.
Josephine Nijstad, oprichter en CEO van Caffe Inc., is verheugd met de opschalingsstap, waar vier miljoen euro mee gemoeid is. Nijstad hoopt een voorbeeld te zijn voor andere circulaire ondernemers. ‘Bij Caffe Inc. praten we niet alleen over een duurzame toekomst, we zetten daadwerkelijk stappen om deze te realiseren. Koffiedik is een product dat iedereen kent. Met onze circulaire case voor koffiedik willen we anderen inspireren om ook te werken aan een circulaire economie.’
Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds financiert de opschaling van de technologie van Caffe Inc. Deze organisatie is in het leven geroepen door de gemeente Amsterdam en financiert projecten die een significant positieve milieu-impact hebben en een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot in de stad. Caffe Inc. ziet in het AKEF een partner voor de lange termijn, wat noodzakelijk is om circulaire innovaties te realiseren.
Ook bij de gemeente zijn ze enthousiast over de opschaling. Marieke van Doorninck, wethouder Gemeente Amsterdam: ‘Het realiseren van de koffiedikrecyclingfabriek van Caffe Inc. past perfect in de circulaire strategie van de gemeente Amsterdam. Initiatieven als deze helpen de stad bij het realiseren van haar ambitie om een van de leidende circulaire hubs in Europa te worden.’
Het bedrijf werkt nog steeds aan deze technologie. De extractie is echter nog niet kosten-efficiënt genoeg om mee te kunnen in de opschaling van de fabriek die nu gebouwd gaat worden. De verwachting is dat deze extractiestap op een later moment toegevoegd kan worden aan de proceslijn.