Header Caffe Inc

Start-up Caffe Inc. presenteert samen met designer Bonne Reijn een tweedelig pak, gekleurd met natuurlijke verf gemaakt uit koffiedik. ‘Deze samenwerking maakt de circulaire economie heel tastbaar. Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij koffiedik.’, aldus Josephine Nijstad, co-founder van Caffe Inc.

In 2020 kon je op Duurzaamheid.nl kennismaken met Josephine Nijstad. We spraken haar toen over haar droom om van inkt uit koffiedik de standaard te maken. Haar start-up Caffe Inc. (voorheen CaffeInk) experimenteerde op dat moment volop met het productieproces van inkt voor drukwerk en het kleuren van textiel. Nu maken we kennis met het resultaat.

Duurzaam alternatief in een snel bewegende mode-industrie

In de zomer van 2020 ontmoetten Bonne Reijn en Josephine Nijstad elkaar. Bonne Reijn staat bekend om zijn signature suits, ook wel de ‘Bonne Suits’ genoemd. Dit zijn pakken die geschikt zijn voor iedere leeftijd, ieder gender, iedere maat én iedere gelegenheid. Josephine Nijstad heeft een innovatieve techniek ontwikkeld om kleurstoffen terug te winnen uit koffiedik en daar textiel mee te kleuren. Beide partijen vinden elkaar in de wens om een duurzaam alternatief neer te zetten in een snel bewegende mode-industrie. ‘We waren al stappen aan het zetten om het katoen van het pak zo duurzaam mogelijk te krijgen, zonder in te leveren op de kwaliteit’, zegt Reijn. ‘Het pak verven met kleurstoffen uit een afvalstroom sloot naadloos aan bij onze ambities.’

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Hoewel er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid, is er op het gebied van natuurlijke kleuring van textiel nog veel te winnen. De synthetische kleurstoffen die vaak worden gebruikt bevatten schadelijke chemische stoffen voor mens en milieu. Het grootste deel hiervan komt in het afvalwater terecht en wordt er lang niet allemaal uitgefilterd.

We willen onze techniek opschalen en in samenwerking met mooie partijen laten zien wat er wel niet allemaal mogelijk is als we anders naar de grondstoffen om ons heen kijken.

Josephine Nijstad, co-founder van Caffe Inc.

Een oplossing in koffiedik

Tegelijkertijd hebben we in Nederland bergen met koffiedik waarvan het overgrote deel wordt verbrand of vergist. Zonde vindt Caffe Inc., want zo gaan er veel waardevolle grondstoffen verloren. Daarom bedachten zij een innovatief concept om grondstoffen terug te winnen uit koffiedik, waaronder koffiekleurstoffen en koffie-olie. Na het testen van de kleurstof in verschillende toepassingen bleek het kleuren van textiel een goede match te zijn. ‘De natuurlijke kleurstof uit koffiedik scoort goed op licht- en wasvastheid, factoren die erg belangrijk zijn in deze sector’, aldus Nijstad. Om de natuurlijke koffiekleurstoffen te produceren zijn geen nieuwe grondstoffen nodig en wordt geen toxisch afval geproduceerd. Een mooie bijkomstigheid is dat natuurlijke kleurstoffen ook een betere UV-bescherming bieden door de aanwezige antioxidanten.

Bonne Suits Caffe Inc Groepsfoto
Bonne Suits Caffe Inc close up

‘Dit is pas het begin’

Dat start-up Caffe Inc. wel toekomst ziet in koffiedik mag duidelijk zijn. Ook met de erkenning van buitenaf zit het wel goed. In 2019 wonnen ze de Jan Terlouw Ambitieprijs en waren ze één van de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs. In hetzelfde jaar won Bonne Reijn met zijn Bonne Suits de Dutch Design Award voor Beste Mode Ontwerp. ‘Dit is pas het begin’, zegt Nijstad. ‘We willen onze techniek opschalen en in samenwerking met mooie partijen laten zien wat er wel niet allemaal mogelijk is als we anders naar de grondstoffen om ons heen kijken.’

Deel dit artikel op social media