4 november 2016
Publicatie

Meten van SDG's: een eerste beeld voor Nederland

In 2015 stelden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties de 17 Werelddoelen op. Deze Sustainable Development Goals (SDG’s) moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een eerlijke, gezonde en veilige plek is om te leven. Voor iedereen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een eerste meting uitgevoerd om in beeld te brengen hoever Nederland is met deze Werelddoelen. De resultaten zijn gepubliceerd in het rapport Meten van SDG’s: een eerste beeld voor Nederland (november 2016).

Meten van de SDGS

Uit dit rapport blijkt dat Nederland het op veel vlakken goed doet, maar dat er ook zorgpunten zijn. Vergeleken met andere EU-landen gaat het in Nederland vooral goed op economisch vlak, de rechtsstaat en instituties en op enkele terreinen van onderwijs en gezondheid. Maar er valt nog veel winst te behalen op het gebied van klimaat, energie en economische en sociale gelijkheid.

Hernieuwbare energie

Nederland stoot nog relatief veel broeikasgassen per inwoner uit en staat daardoor bijna onderaan op de EU-ranglijst. Ook gebruiken we nog steeds zeer weinig hernieuwbare energie: in 2015 slechts 5,9% van de totale energieconsumptie.

Nationale SDG-rapportage

Het CBS wil met dit rapport mede aanzet geven voor discussie tussen beleidsmakers, onderzoekers en partners uit maatschappij en bedrijfsleven over hoe een nationale SDG-rapportage kan worden vormgegeven en over waar Nederland nu staat in het meten van SDG-indicatoren.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerd

  • Sdg routekaart overhandigd aan minister kaag
    Publicatie

    SDG routekaart overhandigd aan minister Kaag

  • SDG Nederland
    Artikel

    Werelddoelen voor 7 miljard mensen

  • 17 doelen wereldwijzer vierkant
    Artikel

    De 17 doelen wereldwijzer - Hoe scoort Nederland?

  • Gedrag

    Gedrag

    We weten allemaal dat het anders moet, maar waarom doen we dat dan niet? Duik in de fascinerende wereld van ons gedrag. 

    Bekijk dit thema
  • Dossier Plastic

    Plastic

    Plastic is overal – van verpakkingen tot kledingvezels – maar de impact op milieu en gezondheid is groot. Plastic zelf is niet de vijand, ons gebruik en de systemen eromheen wél. Door bewust te kiezen en beleid te versterken, kunnen we van plastic een circulair materiaal maken in plaats van een wegwerpprobleem.

    Bekijk dit thema
  • Dossier Energie

    Energie

    De transitie naar een duurzame energievoorziening is in volle gang. De overstap van fossiele naar duurzame energiebronnen is essentieel voor klimaatdoelen, vraagt innovatie, samenwerking én keuzes die onze toekomst schoner en veerkrachtiger maken. 

    Bekijk dit thema
  • Dossier Kleding

    Kleding

    In Nederland wordt al volop geëxperimenteerd met het verduurzamen van de productie van kleding. Van modestoffen uit koeienmest of algen tot hoogwaardig hergebruik van spijkerbroeken. Er zijn veel duurzame merken die bijzonder mooie producten maken. Deze ontwikkelingen bieden we op Duurzaamheid.nl graag een podium.

    Bekijk dit thema
  • Dossier Technologie

    Technologie

    Van slimme energienetwerken tot circulaire productietechnieken: technologische innovaties maken verduurzaming mogelijk. Het verbindt efficiëntie met milieuwinst en versnelt de transitie naar een groene toekomst.

    Bekijk dit thema
  • Dossier Reparatie

    Reparatie

    Reparatie verlengt de levensduur van producten, bespaart grondstoffen en vermindert afval. Het stimuleert vakmanschap en circulariteit, en maakt duurzaamheid tastbaar in het dagelijks leven. Herstellen is het nieuwe weggooien.

    Bekijk dit thema
  • Dossier Meubels

    Meubels

    Duurzame meubels zijn gemaakt om lang mee te gaan, van eerlijke materialen en met oog voor hergebruik. Ze combineren design met functionaliteit en dragen bij aan een circulaire, stijlvolle leefomgeving.

    Bekijk dit thema
  • Dossier Verpakkingen

    Verpakkingen

    Verpakkingen die niet alleen producten beschermen, maar ook het milieu sparen. #Hoe dan? Ze zijn herbruikbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar, en minimaliseren verspilling. 

    Bekijk dit thema
  • Dossier Boeren

    Boeren

    Een balans tussen bestaanszekerheid, natuurbehoud, voedselproductie en toekomstbestendigheid, dat klinkt als een enorme uitdaging en dat is het ook! Maar boeren staan er niet alleen voor, we moeten dit samen doen. 

    Bekijk dit thema
  • Communicatie advies en strategie

    Communicatie advies en strategie

    Onze communicatie experts helpen je graag met elke uitdaging op het snijvlak van communicatie en duurzaamheid.

    Bekijk deze dienst
  • Coaching

    Coaching

    Ontwikkel je talenten en vaardigheden op het gebied van duurzame bedrijfsvoering met behulp van een coach.

    Bekijk deze dienst
  • Advies

    Advies

    Hoe maak ik mijn organisatie toekomstbestendig? Komt deze vraag steeds naar boven en heb je de oplossing nog niet gevonden? Duurzaamheid.nl helpt je graag.

    Bekijk deze dienst
  • Workshops organiseren

    Workshops en events

    Veranderen lukt alleen als je samen in beweging komt. Door te ervaren, te doen, te ontdekken. Duurzaamheid.nl organiseert workshops en trainingen die energie geven, mensen verbinden en toekomstgericht denken tastbaar maken.

    Bekijk deze dienst

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief