Waterbear x Mudjeans Press shots 09022022 1953
Waterbear x Mudjeans Press shots 09022022 1949
Waterbear x Mudjeans Press shots 09022022 1868
Waterbear x Mudjeans Press shots 09022022 1772

Maak kennis met Messy, het monster van COP Ness. Het vijf meter lange kunstwerk, gemaakt van achthonderd paar MUD Jeans-spijkerbroeken, was tijdens de Week van de Circulaire economie in Nederland te bewonderen voor het gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het kunstwerk is een initiatief van MUD Jeans en streamingdienst Waterbear, die met het werk willen oproepen tot meer circulair produceren en consumeren.

De spijkerbroekensculptuur is gebaseerd op het mythische watermonster dat in het Schotse meer Loch Ness zou wonen. Het kunstwerk werd dit najaar voor het eerst onthuld in Londen, tijdens de VN-klimaattop COP26. Nu is het even in Nederland, over twee weken reist het door naar andere landen in Europa. Na afloop van de tour worden alle onderdelen van het kunstwerk gerecycled.

Veel mensen denken dat klimaatverandering een niet-bestaand monster is. Met deze samenwerking geven we klimaatverandering letterlijk en figuurlijk een gezicht.

Bert van Son, oprichter MUD Jeans

'Het is geweldig dat Messy door Waterbear naar Nederland is gehaald,' aldus MUD Jeans-oprichter Bert van Son. 'Veel mensen denken dat klimaatverandering een niet-bestaand monster is. Met deze samenwerking geven we klimaatverandering letterlijk en figuurlijk een gezicht. Dankzij Messy kan hopelijk niemand daar straks meer omheen.'

Poppy Mason-Watts, hoofd Marketing bij Waterbear, vult aan: 'De meeste impact maak je door verhalen te vertellen waarin mensen zichzelf herkennen. Met dit kunstwerk willen we Nederlanders inspireren en tegelijkertijd uitdagen om een (meer) circulair leven te leiden en daarmee zelf iets te doen tegen klimaatverandering.'

DSC 3583
Waterbear x Mudjeans Press shots 09022022 1772
DSC 1134

Lessen van Messy

Om de bezoekers van Messy zoveel mogelijk te informeren en inspireren om zelf aan de slag te gaan met circulariteit, beschikt het kunstwerk over een QR-code. Het scannen ervan geeft toegang tot tips en tricks, geselecteerd uit bekroonde documentaires over circulariteit geproduceerd door WaterBear.

Over WaterBear

WaterBear is een streamingplatform met bekroonde documentaires en originele content over biodiversiteit, gemeenschap, klimaatactie en duurzame mode. Leden van het platform kunnen altijd op elk apparaat gratis streamen en direct actie ondernemen om internationale ngo’s te ondersteunen en een betere toekomst voor onze kwetsbare planeet te bewerkstelligen. WaterBear is opgericht door Ellen Windemuth, de uitvoerend producent van de BAFTA en Oscar bekroonde documentaire My Octopus Teacher. Het platform werd gelanceerd in december 2020 is nu beschikbaar in 194 landen.

Over MUD Jeans

MUD Jeans is het eerste volledig circulaire denimmerk. In 2013 introduceerde MUD Jeans het innovatieve Lease A Jeans concept. Dit concept is gebaseerd op een economie zonder eigendom in plaats van bezit. Het merk past de principes van de circulaire economie toe en recyclet al zijn jeans. De essential denim producten worden ontworpen volgens minimal design. MUD Jeans bereikt hoge standaarden van verschillende duurzame organisaties en is sinds 2015 B Corp. In 2021 werd MUD Jeans uitgeroepen tot Best For The World B Corp en scoorde het bedrijf het hoogste in de categorie milieu.

Deel dit artikel op social media