Het rapport ‘Gezondheid, welzijn & productiviteit in kantoren’ is een Nederlandse bewerking van het onderzoek dat door de World Green Building Council is uitgevoerd. Het toont op verschillende onderdelen van het binnenklimaat de effecten op de gezondheid, het welzijn en de productiviteit. Zo wordt duidelijk dat bij slechte luchtkwaliteit de productiviteit van werknemers wel maximaal 10% kan dalen. Ook te hoge temperaturen hebben effect op de productiviteit. Net als slechte akoestiek: een verlies van jaarlijks 24 werkdagen.

Ook de positieve effecten van een gezond binnenklimaat worden in het rapport benoemd. Werknemers slapen tot 46 minuten per nacht meer wanneer ze werken op een plek met voldoende daglicht. Uitzicht helpt te ontspannen en opnieuw te focussen. En een diversiteit aan werkplekken bevordert onder andere concentratie, samenwerking en creativiteit.

Gezondheid welzijn en productiviteit in kantoren

Gezonde gebouwen

Annemarie van Doorn, directeur van de DGBC: “Het rapport onderstreept het belang van een gezond binnenklimaat in werkomgevingen. Met dit rapport werken we toe naar een framework dat gezondheid binnen gebouwen integraal benadert en meetbaar maakt.”

Naast de effecten geeft het rapport ook handreikingen en best-practices om de gezondheid binnen gebouwen te verbeteren. De cases van gezonde werkomgevingen zijn allemaal van Nederlandse bodem. Ook wordt het veld beschreven van de verschillende ontwikkelingen en tools om gezondheid meetbaar te maken.

Deel dit artikel op social media