The edge5
Fotografie: Ronald Tilleman
Fotografie: Ronald Tilleman

Het meest duurzame gebouw ter wereld, The Edge, staat aan de Amsterdamse Zuidas. Dit 14 verdiepingen tellende gebouw is niet vergelijkbaar met de minder duurzame gebouwen in de omgeving. Dit gebouw is het ‘’slimme’’ multi-tenant kantoorgebouw dat zijn eigen energieconsumptie monitort en in staat is zich continu aan te passen door nieuwe technologieën en innovaties.

The Edge heeft volgens Building Research Establishment (BRE), de wereldwijde beoordelaar van duurzame gebouwen, de hoogste score (98,36) voor nieuwe kantoorgebouwen ontvangen die ooit is afgegeven. Duurzame innovaties, zoals het door Philips ontwikkelde ‘connected lighting system’ dat daglicht, beweging en temperatuur meet en hierop inspeelt, de zonnepanelen op de voorgevel, maar ook het ontwerp van het gebouw en de gebruikte materialen maken het gebouw zeer efficiënt.

Doordat de noordfaçade volledig van glas is, is er geen kunstmatige verlichting nodig. Aan de zuidzijde is de gevel meer gesloten waardoor de opwarming van het gebouw veel meer wordt gereduceerd. In de ochtend schijnt de zon op het atrium waardoor de werkplekken worden verlicht. Tegen de middag wordt de instraling van de warmte hoog en kost het veel meer energie om van de warmte af te komen dan dat er voordeel is van het natuurlijke licht. De zon schijnt dan op de gesloten achterkant van het gebouw en het afgeschuinde dak. Het dak is richting de zon afgeschuind zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van het zonlicht op de zonnepanelen.

The edge4
Fotografie: Ronald Tilleman
The edge3
Fotografie: Ronald Tilleman
The edge2
Fotografie: Ronald Tilleman
The edge7
Fotografie: Ronald Tilleman
The edge6
Fotografie: Ronald Tilleman

The Edge kent een hoge mate van intelligentie door de toegepaste innovaties en technologie. Zo kan iedere medewerker de temperatuur en de lichtintensiteit boven zijn werkplek bedienen via een app op zijn smartphone en gebruiken de beheerders van het gebouw deze informatie voor het regelen van de temperatuur in de diverse ruimtes en het organiseren van schoonmaakwerkzaamheden. Deloitte gebruikt het gebouw inmiddels zeven maanden. Peter Bommel, CEO van Deloitte: “Naast het feit dat het een indrukwekkend gebouw is om in te mogen werken, leveren de hypermoderne technologieën en hieruit verzamelde data interessante inzichten op over het pand. Deze inzichten zetten we ook weer in voor onze klanten.”

Efficiëntie

Het gebouw is uitgerust met duizenden sensoren die heel veel data verzamelen, zoals het connected kantoorverlichtingssysteem van Philips. Door analyses op deze data toe te passen, is het mogelijk het gebouw langzaam maar zeker steeds efficiënter te beheren, zodat het nog duurzamer en gebruiksvriendelijker wordt. Op deze wijze is het bijvoorbeeld mogelijk te besluiten op een bepaalde dag een verdieping dicht te houden als de data aangeven dat er dan maar weinig mensen op kantoor zullen zijn.

Hoe deze technologieën werken is te zien in het filmpje:

Bouwteam


Opdrachtgever: OVG Real Estate i.s.m. Deloitte
Architect: PLP Architecture/OZP, OeverZaaijer en Fokkema & Partners Architecten
Aannemer: G&S Bouw
Eigenaar: Deka Immobilien Investment
Huurders: Deloitte (hoofdhuurder), AKD, Salesforce, Henkel, Sandvik en Edelman.
Bruto vloeroppervlak: 51.608 m²
Programma: Kantoorgebouw

Fotografie: Ronald Tilleman

Deel dit artikel op social media