Het plaatsen en afbouwen van de gebouwen op de Marker Wadden
Beeld: PBL / Theo Baart
Een groene wand voor klimaatbeheersing bij Alliander in Duiven
Beeld: PBL / Theo Baart
Sloop kantorenwijk Beukenhorst West in Hoofddorp door New Horizon
Beeld: PBL / Theo Baart

Slimmer en efficiënter omgaan met grondstoffen. Dat is de basis van een circulaire economie. In een circulaire economie is er geen ‘afval’, omdat ‘afval’ als grondstof dient voor nieuwe producten. Hierdoor worden er minder kostbare grondstoffen verspild. In de transitie naar een volledig circulaire economie, die in Nederland in 2050 afgerond moet zijn, speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol. Dat geldt in het bijzonder voor de bouwsector, waar heel veel grondstoffen gebruikt worden. Om te laten zien wat er al mogelijk is op het gebied van circulair bouwen, deelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) negen inspirerende verhalen.

Op de website Circulair bouwen van het PBL lees je hoe negen bedrijven uit de bouwsector al volop bezig zijn met de transitie naar een circulaire economie. Van circulair beton tot circulair asfalt en van circulair slopen tot circulaire gebiedsontwikkeling: alle aspecten van de bouw komen voorbij. De interviews gaan over nieuwe samenwerkingsverbanden, circulaire productieprocessen, innovatieve toepassingen en bouwplaatsen.

Doel van de verhalen is om de dialoog over circulair ondernemen te voeden en om te leren van de manier waarop de negen bedrijven kansen benut hebben, of met belemmeringen omgingen. Samenwerking blijkt voor de bouwsector het sleutelwoord. Ondernemers zoeken elkaar op en werken samen – bijvoorbeeld om aan andere grondstoffen, nieuwe leveranciers en nieuwe afzetmarkten te komen. Hoe gaan de geïnterviewde ondernemers deze nieuwe samenwerking aan, wat lukt wel en wat (nog) niet? Hoe herkennen en benutten zij kansen voor circulair bouwen?

Deel dit artikel op social media