Op woensdag 2 april maakte de H&M Foundation de vijf winnaars van de Global Change Award 2020 bekend. Jaarlijks reikt de H&M Foundation deze prijs uit aan vijf innovatieve ondernemingen die bijdragen aan het verduurzamen van de mode-industrie. GALY, een Braziliaanse start-up die biotechnologie gebruikt om katoen te kweken in een laboratorium, werd dit jaar beloond met de hoofdprijs van 300.000 euro.
De Global Change Award werd in 2015 voor de eerste keer uitgereikt. Door innovatieve start-ups in de mode-industrie met veelbelovende ideeën een podium te geven én te belonen met een financiële bijdrage, hoopt de H&M Foundation de impact van deze bedrijven te vergroten. Zo kunnen deze voorbeelden opgeschaald worden waarmee een transformatie voor de gehele kledingindustrie bereikt kan worden.
De winnende innovaties zullen onze branche helpen zichzelf opnieuw uit te vinden en hopelijk ook anderen inspireren om nieuwe oplossingen te vinden.
Karl-Johan PerssonTransformatie in de mode-industrie essentieel
Karl-Johan Persson, voormalig CEO van de H&M Group en bestuurslid van de H&M Foundation vertelt dat de mode-industrie moét transformeren en dat er afscheid genomen moet worden van een lineaire manier van denken. Er is een verschuiving nodig naar een planet positive en sustainable model. ‘De winnende innovaties zullen onze branche helpen zichzelf opnieuw uit te vinden en hopelijk ook anderen inspireren om nieuwe oplossingen te vinden,’ aldus Persson.
De winnaars van de Global Change Awards 2020 en hun innovaties
De vijf winnende start-ups werden door de jury van de Global Change Award verkozen uit 5.893 inzendingen uit 175 verschillende landen. Winnaar GALY werd beloond met 300.00 euro. Nummer twee, Werewool, ontving een bedrag van 250.000 euro en de start-ups op plek drie, vier en vijf kregen ieder een prijs van 150.000 euro.
1. Incredible Cotton – GALY
Het maken van een T-shirt van katoen, vereist een gigantische hoeveelheid water, een flink stuk land en allerlei chemicaliën. GALY, een Braziliaanse start-up, laat zien dat dit anders kan. Zij produceren katoen uit cellen in plaats van uit planten. Dit doet GALY met behulp van een innovatieve biotechnologie in een laboratorium. De voordelen van deze manier van kweken? GALY is bij de productie niet afhankelijk van weersomstandigheden en er wordt geen grond uitgeput. Daarnaast wordt met deze innovatieve methode tien keer sneller katoen geproduceerd. Ook is er flink minder water nodig. Hierdoor is er sprake van slechts een fractie van de uitstoot van traditioneel katoen. En dat alles voor vergelijkbare kosten.
2. Feature Fibres - Werewool
We willen dat onze kleding er fantastisch uitziet en mooie, diepe kleuren heeft. Daarnaast moet onze kleding comfortabel zijn, ademen en soms zelfs waterafstotend zijn. Kortom, onze lijst met wensen is lang. De kleurstoffen, coatings en het afwerkingsproces die nodig zijn voor deze verschillende eigenschappen in kleding, zijn vaak giftig en belasten het milieu enorm. Dit omdat er veel water en chemicaliën nodig zijn.
De innovatie van start-up Werewool uit de Verenigde Staten is gebaseerd op een proces uit de natuur. Het resultaat? Een revolutionaire vezel die verschillende eigenschappen kan bevatten, doordat deze eigenschappen ingebouwd worden in de stof op DNA-niveau. Er worden eiwitten gebruikt, die veel voorkomen bij zee-organismes, om deze vezels te ‘bouwen’.
3. Tracing Threads - TextileGenesis
De vraag naar duurzaam textiel neemt toe. Het blijft – zelfs voor de meest duurzame modemerken – echter lastig om te garanderen dat alle gebruikte materialen in een kledingstuk duurzaam geproduceerd zijn. Dit geldt vooral als het gaat om duurzame viscose en gerecycled polyester. Hierbij is essentiële informatie vaak beperkt of helemaal niet beschikbaar.
Met de innovatieve blockchain-technologie van start-up TextileGenesis uit India, wordt het gemakkelijker om te verifiëren hoe duurzaam een materiaal is. Elke materiaalbatch kan worden gecertificeerd met een dubbele fibercoin, een unieke digitale token - vergelijkbaar met een vingerafdruk - die herleid kan worden naar dit materiaal. Het is als een digitaal boekhoudsysteem dat niet kan worden gemanipuleerd of veranderd. Hierdoor is alle informatie die beschikbaar is over dit materiaal betrouwbaar.
4. Zero Sludge - SeaChange Technologies
Chemicaliën en kleurstoffen maken van water dat gebruikt wordt bij het verven van kleding een dik, giftig ‘slib’. Dagelijks ontstaan tonnen van dit slib. De innovatie van het Amerikaanse SeaChange Technologies scheidt het water van gifstoffen met behulp van een krachtige ‘jet turbine’. Het resultaat? Geen slib! Bij het scheiden van de gifstoffen van het water ontstaat een poeder. Het gereinigde water wordt omgezet in een nevel die kan worden verspreid of hergebruikt.
5. Airwear – Fairbrics
Polyester is een van de meest gebruikte materialen in de hedendaagse mode-industrie. De kans is dan ook groot dat je op dit moment een kledingstuk aan hebt dat van dit materiaal gemaakt is. Traditioneel polyester wordt gewonnen uit aardolie; een proces waarbij veel co2-uitstoot gemoeid is.
Het Franse Fairbrics heeft een manier gevonden om uitgestoten koolstofdioxide op te sluiten, te activeren en vervolgens om te zetten in polyester pellets. Dit leidt tot een duurzame variant van polyester, die hetzelfde aanvoelt als regulier polyester.
Meer weten over de Global Change Awards? Bezoek de website.