Koplopers circulaire economie in duurzame kleding2

Op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie nam staatssecretaris Stientje van Veldhoven namens het kabinet vijf transitieagenda’s in ontvangst. Die agenda’s schetsen de contouren voor een circulaire Nederlandse samenleving in 2050. Om van een lineaire naar een circulaire economie te komen, is een belangrijke rol weggelegd voor kleding. Fashion laat ons op een positieve en sprekende manier zien wat mogelijk is en heeft daarnaast een enorme invloed op onze leefomgeving.

Vijf teams brachten het afgelopen jaar de kansen in beeld voor hun sector: biomassa & voedsel, kunststoffen, maakindustrie, bouw en consumptiegoederen. Met de plannen uit de agenda’s hopen zij een boost te geven aan de circulaire economie.

Verduurzamen textiel

De verduurzaming van textiel is een belangrijk thema in de agenda Consumptiegoederen. Dat gaat uiteraard om de arbeidsomstandigheden bij de productie van kleding. Maar denk ook aan het hergebruiken van de vezels. Omdat stoffen vaak gemengd worden is het erg lastig om textiel goed te recyclen. Ook is er veel aandacht voor hergebruik en delen van kleding.

Duurzame kleding is hip

Het geitenwollensokken-imago heeft de duurzame kledingindustrie inmiddels van zich afgeschud. In Nederland wordt al volop geëxperimenteerd met het verduurzamen van de productie van kleding. Van modestoffen uit koeienmest of algen tot hoogwaardig hergebruik van spijkerbroeken. Er zijn veel duurzame merken die bijzonder mooie producten maken. En dat was op het podium te zien tijdens de overhandiging van de transitieagenda’s.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven draagt dezelfde duurzame jurk als op Prinsjesdag. Haar jurk is gemaakt van biologische wol van schapen die volledig dier- en natuurvriendelijk worden gehoed. De voering is gemaakt van bio-katoen. Het garen waarmee de jurk aan elkaar is gezet is in de magnetron oplosbaar, waardoor wol en katoen makkelijk van elkaar te scheiden zijn en hoogwaardig te recyclen. Het aanmeten van de jurk is gedaan via een 3D-bodyscan waardoor bij het ontwerp minder stof nodig is. Dankzij de duurzame productie is de CO2-uitstoot van deze jurk bijna de helft minder, is er ruim 40% minder energie nodig en tweederde minder water. De jurk is ontworpen en samengesteld door Modint, Ecological Textiles, Dutch Awareness en AMFI-alumni Ariëlle van der Vaart en Amber Jae Slooten.

Koplopers circulaire economie in duurzame kleding3

Voor de jurk van Anne-Marie Rakhorst, voorzitter transitieteam Consumptiegoederen, zijn de prachtige duurzame stoffen zorgvuldig geselecteerd door Marita Bartelet van Ecological textiles. Voor de productie is gekozen voor een lokaal naaiatelier. De accessoires, zoals kraaltjes en spiegeltjes, die op de jurk zijn verwerkt zijn tweedehands. Na deze bijeenkomst is de jurk als leenobject beschikbaar.

Arnoud Passenier, transitieteam Kunststoffen, draagt een jasje van DutchSpirit met de SDGs in de voering aan de binnenzijde. DutchSpirit is een Nederlandse koploper in duurzame maatpakken en colberts. Zo hebben zij aandacht voor goede arbeidsomstandigheden, compensatie van de CO2-uitstoot, gebruiken ze alleen eerlijke materialen en materialen die gerecycled kunnen worden.

Fried Kaanen, voorzitter transitieteam Maakindustrie, draagt bijzondere schoenen van FruitLeather. Het leer van deze modieuze schoen is gemaakt van afgedankt fruit. Van de leerachtige materialen maken de ontwerpers lampen, maar ook riemen, tassen en schoenen.

Elphi Nelissen, voorzitter transitieteam Bouw, draagt het groene Colbert2Share-jasje van Milieu Centraal dat werd ontworpen door DutchSpirit. Aan de binnenkant is het jasje gevoerd met teksten uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Met dit doorgeefjasje wordt aandacht gevraagd voor slow fashion: kies voor tijdloos design dat langer meekan, koop duurzame materialen, zoals gerecyclede stoffen, leen of huur vaker kleding en lever gebruikt textiel in bij de container.

Koplopers circulaire economie in duurzame kleding6
Deel dit artikel op social media