Als kind al was Marije bezig met een eerlijke wereld, ze maakte zich druk om apartheid en de val van de muur, en organiseerde bijvoorbeeld een kinderfeestje voor een klasgenootje wiens ouders dat niet konden.

Gemotiveerd om iets te doen aan het onrecht in de wereld studeerde ze ‘Maatschappelijke vraagstukken en beleid’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. En ervan overtuigd dat zinvolle oplossingen van onderop komen, bestudeerde ze burgerparticipatie en zelforganisatie en promoveerde op de vraag hoe sociale bewegingen worden georganiseerd.

Na bijna tien jaar aan de universiteit vond Marije het tijd om zich meer te richten op de praktijk. Hoe kunnen al die mooie initiatieven en voorbeelden die ze tijdens haar studies zag, worden versterkt? Hoe zorgen we dat iedereen wordt gehoord en volwaardig meetelt, om samen een mooiere wereld te creëren?

Bij Duurzaamheid.nl werkt zij nu als expert voor de SDG 11 Alliantie. Centraal staat daarin de vraag: hoe kunnen bewoners en lokale ondernemers en organisaties samen een duurzame stad creëren voor iedereen. Ook werkt zij als expert voor Slum Dwellers International (SDI), ’s werelds grootste organisatie van sloppenwijkbewoners die zichzelf organiseren voor een duurzame, schone en veilige leefomgeving.