'Stel je doelen groot, dan mis je ze niet'; deze quote van Loesje verwoordt treffend wat Maria van der Heijden al haar hele leven drijft. Deze tijd vraagt visie en daadkracht om de transitie naar de nieuwe economie te realiseren. Een transitie die beweegt naar een klimaatpositieve, circulaire en inclusieve economie met eerlijke en transparante handelsketens. Bedrijven hebben daarin een belangrijke rol vanuit de impact en veranderkracht van ondernemers en ondernemende mensen. Als inspirator, verbinder en ondernemer met (inter)nationale ervaring leidt ze vandaag de dag MVO Nederland, het grootste duurzame bedrijvennetwerk van Europa.

Haar levensmotto droeg Van der Heijden eerder uit in functies bij grote bedrijven als Rabobank en Randstad, maar ook in een mkb-bedrijf als Royal FloraHolland. Als directeur-bestuurder van MVO Nederland agendeert ze de belangrijke thema’s van dit moment en begeleidt ze met haar team de transitie in sectoren en ketens van bedrijven. Het gaat om waarde creëren voor mens en milieu. Daarbij denkt en handelt Van der Heijden altijd in het belang van het grotere geheel. Hoe realiseren we collectief een systeemverandering waarin de impact van ondernemen zich focust op mens en milieu? Vanuit haar rol bij MVO Nederland is Maria o.a. docent in de Commissarissenopleiding van Nyenrode, Raad van Toezicht lid van Het Groene Brein, bestuurslid van De Normaalste Zaak en jurylid van de Koning Willem 1 duurzaamheidsplaquette.

Nog een groot en impactrijk doel dat zij zich stelt is het aan betaald werk helpen van een miljoen vrouwen op het Indiase platteland. Daarvoor richtte ze in 2007 Women on Wings op, samen met Ellen Tacoma. Inmiddels zijn meer dan een kwart miljoen banen gerealiseerd. Het bewijst eens te meer dat hoge doelen stellen werkt. Sinds 2016 vervult ze bij Women on Wings een bestuursfunctie.

Maria van der heijden2