
Een bakfiets, een oude tent en een flinke dosis creativiteit: Bever laat op theaterfestival De Parade zien hoe circulair denken en doen hand in hand gaan. Van hergebruik tot designstatement: zo kun je circulariteit zelf gaan ervaren. Deze zomer organiseert buitensportzaak Bever elke woensdagmiddag creatieve workshops op De Parade, het rondreizende theaterfestival in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Den Haag.
Tijdens de workshop gaan bezoekers aan de slag met tentdoek dat eerder is ingeleverd bij een Bever-winkel via het programma Buiten Gebruikt. Dat materiaal – ooit onderdeel van iemands kampeeravontuur – vormt nu de basis voor een Buitenmens Shopping Bag of een Buitenmens Little Bag. De tas is de basis, maar de festivalganger mag de afwerking helemaal zelf bedenken met behulp van borduren, patches aanbrengen of vormen knippen uit oude kleding. Subtiel of uitgesproken: elke tas vertelt dan zijn eigen verhaal. De sessies zijn toegankelijk voor alle leeftijden en ervaring is niet nodig, wel wat creativiteit en de zin om er iets van te maken.

Naar buiten
Bever moedigt mensen al sinds 1977 aan om naar buiten te gaan. Inmiddels verkoopt het niet alleen de kleding, tenten en schoenen voor jouw avontuur. Het bedrijf stimuleert ook je oude of versleten producten terug te brengen naar de winkel. Ze worden gerepareerd of krijgen op een andere manier een tweede leven. Met reparatie als norm, hergebruik als startpunt en creativiteit als motor, bouwt Bever zo aan een toekomst waarin duurzaamheid meer vanzelfsprekend is.
We willen allebei laten zien dat duurzaamheid niet iets voor later is, maar voor nu. Of dat nu op het festivalterrein is of in het dagelijks leven.
Nadine van Pinxteren, woordvoerder van De Parade
Van bakfiets tot atelier
Wat begon met een bakfiets vol ingeleverde spullen, groeide uit tot een professioneel reparatie-atelier naast het Bever hoofdkantoor in Pijnacker. Daar beoordelen reparatie-experts elk ingeleverd outdoorproduct zorgvuldig. Kleding die nog goed te herstellen is, wordt opgeknapt en verkocht als 2e Buitenkans. Producten die niet meer te repareren zijn, krijgen een nieuw leven als grondstof, bijvoorbeeld voor tassen, mutsen of, zoals deze zomer dus: festivaltassen. Voor de Parade keert de bakfiets terug naar zijn oorsprong: als mobiel mini-atelier op het festivalterrein.
Volgens Nadine van Pinxteren, woordvoerder van De Parade, is de samenwerking met Bever vanzelfsprekend: ‘We willen allebei laten zien dat duurzaamheid niet iets voor later is, maar voor nu. Of dat nu op het festivalterrein is of in het dagelijks leven. We willen mensen op een positieve manier meenemen in hoe het anders kan.’

Concreet aan de slag met circulariteit
Wat Bever en De Parade laten zien, is meer dan een leuke festivalactiviteit. Het biedt een concreet handelingsperspectief voor iedereen die duurzaam gedrag wil stimuleren. De workshops maken helder dat gedrag de sleutel is tot systeemverandering. Festivalgangers transformeren in één middag van passieve consument naar circulair ontwerper.
In 2026 is het plan om samen een unieke merchandise-lijn te lanceren, gemaakt van tenten die dit jaar zijn ingezameld. Zo ontstaat een circulaire collectie met een verhaal, en een inspirerend voorbeeld voor elke organisatie die duurzaamheid wil verweven in hun merk.
Van #HoeDan? Naar #ZoDus
Voor organisaties die ook circulaire impact willen maken, biedt Duurzaamheid.nl ondersteuning. Van publieksacties tot merkstrategie en campagneontwikkeling – wij helpen ideeën omzetten in daadkracht.

Zelf iets doen met circulair gedrag of creatieve campagnes?
Laat je inspireren en neem contact op