SDG challenge logo

Hoe kunnen we onze klanten stimuleren minder verpakkingsmateriaal te gebruiken? Hoe zorgen we voor meer vrouwen op topfuncties in ons bedrijf? Hoe laten we burgers hun afval op de juiste manier scheiden en aanbieden? En hoe maken we de Nederlandse stations klimaatproof? Het is een greep uit de vraagstukken waar studenten mee aan de slag gaan tijdens de SDG-Challenge. De challenges worden uitgevoerd samen met de opdrachtgevende organisatie. ‘Met de SDG-Challenge mobiliseren wij studenten en bedrijven om samen aan duurzaamheidsuitdagingen te werken,’ aldus Yme Quispel, programmamanager bij initiatiefnemer Soapbox.

SDG challenge

Tijdens een SDG-Challenge gaan studententeams met vraagstukken aan de slag waarbij het maken van impact op de Sustainable Development Goals (SDG’s) centraal staat. De vraagstukken worden uitgeschreven door bedrijven. Onder andere Danone, Twynstra Gudde en de Nederlandse Politie waren de opdrachtgevers van de universiteiten-editie van 2021.

SDG-pressure-cooker

Door mee te doen aan de SDG-Challenge leren studenten te werken als een sustainability consultant. Bedrijven worden geholpen door de out-of-the-box duurzaamheidsoplossingen. Win-win voor student en bedrijf dus. Bijzonder aan de SDG-Challenge is dat studenten niet enkel zelf aan de slag gaan met een opdracht, maar juist samen met de organisatie. Tijdens een SDG-sprintdag wordt, met behulp van de zogenaamde ‘SDG-pressure-cooker’-aanpak, in één dag een uitdaging omgezet in oplossingen. In de landelijke finale presenteren de studenten consultantteams hun oplossingen aan een jury.

Finale SDG-Challenge: University - voorjaar 2021

Op vrijdag 19 maart vond de finale van de SDG-Challenge: University 2021 plaats. Anne-Marie Rakhorst was, samen met onder anderen Sandra Pellegrom, een van de juryleden.

Het team van Rijksuniversiteit Groningen werd met partner Vitens verkozen tot winnaar door de jury. Samen kwamen zij tot een oplossing voor Vitens’ uitdaging waarin lokale energieproductie, opslag van water, opslag van energie en slimme monitoring en aansturing van het productieproces ingezet kan worden om de energievraag af te stemmen met het aanbod van hernieuwbare energie. Het team van Wageningen Universiteit en Hotelbedding werd tweede en de derde plek ging naar het team van Technische Universiteit Eindhoven en hun partners TwynstraGudde in samenwerking met ProRail. Nyenrode University won samen met partner Johnson & Johnson de publieksprijs.

SDG challenge presentatie

Ook meedoen?

Na drie edities voor universiteiten, volgt er in april 2021 een editie gericht op HBO-studenten. Bedrijven kunnen zich hier nog voor aanmelden. Ook de volgende editie voor universiteiten staat al gepland. Deze start in mei 2021. Hier vind je meer informatie.

Initiatiefnemers

Soapbox, een jongerenbureau gevestigd in Maastricht en Amsterdam, is initiatiefnemer van de SDG-Challenge. Het is hun missie om met de SDG-Challenge studenten en organisaties te mobiliseren om samen te werken aan de SDG’s.

Deel dit artikel op social media