Een Ikea-bank die niet meer in je interieur past, een 'oude' fiets die nog prima een ronde mee kan of een wipstoeltje waar je zoon of dochter achteraf gezien prima zonder had gekund: allemaal producten die het waarschijnlijk goed zullen doen op verkoopplatform Marktplaats. Jaarlijks worden er via Marktplaats zo’n 35 miljoen transacties voltooid. Producten worden hierdoor niet zomaar weggegooid, maar krijgen een tweede leven. Dit leidt, naast kostenbesparingen bij consumenten, tot minder grondstoffenverbruik en minder CO2-emissies. CE Delft heeft recent onderzocht hoe groot die klimaatwinst eigenlijk is.
CE Delft is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in het ontwikkelen van structurele en innovatieve oplossingen van milieuvraagstukken. Zij onderzochten voor Marktplaats de klimaatwinst van vier veelgebruikte categorieën van het platform (elektronica, meubels, kleding en kinder- en babyartikelen).
Tot 140 miljoen kilo CO2 per jaar minder voor de onderzochte categorieën
Voor de onderzochte productcategorieën komt de gezamenlijke geschatte reductie in CO2-uitstoot op zo’n 80 tot 140 miljoen kilo CO2 per jaar. De categorie elektronica zorgt voor een mindering van 43 miljoen kg CO2. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de productie van 1 miljoen mobiele telefoons. Kijken we naar de categorie meubilair, dan komt CE Delft in haar onderzoek uit op een mindering van 21 miljoen kg CO2. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de productie van 1 miljoen tafels. Voor kleding is er een reductie van 7 miljoen kg CO2, wat neerkomt op de uitstoot van de productie van 400.000 jeans. De categorie kinder- & babyspullen, de grootste categorie op Marktplaats, zorgt voor een mindering van 52 miljoen kg CO2. Dit kun je vergelijken met de uitstoot van de productie van 200.000 kinderwagens.
CE Delft heeft de cijfers van de vier onderzochte categorieën gebruikt om ook een berekening te maken voor het totale aanbod op Marktplaats. De resultaten zijn hoopgevend: naar schatting zorgt de tweedehands handel via Marktplaats voor een CO2-emissiereductie van 600 miljoen tot 1 miljard kilo CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan 1,5% van de totale overheidsdoelstelling in het klimaatakkoord van het kabinet.
Minder CO2-uitstoot én minder nieuwe grondstoffen
De klimaatwinst gaat overigens verder dan enkel besparing van CO2-uitstoot: ook zijn er door producten te hergebruiken minder nieuwe grondstoffen nodig, wat de centrale doelstelling is in het streven naar een circulaire economie. Er is in het onderzoek specifiek aandacht besteed aan de levensduur van de verkochte producten. Hieruit blijkt dat tweedehands handel een product ongeveer 1,5 maal langer laat meegaan.
Het onderzoek laat zien dat het handelen van onze bezoekers via Marktplaats een wezenlijke bijdrage levert aan de circulaire economie.
Annemarie Buitelaar, directeur MarktplaatsAnnemarie Buitelaar, directeur Marktplaats, licht toe: ‘Het onderzoek laat zien dat het handelen van onze bezoekers via Marktplaats een wezenlijke bijdrage levert aan de circulaire economie. Simpelweg doordat de levensduur van spullen wordt verlengd als deze nog een tweede, derde of vierde eigenaar krijgen. Veel Marktplaatsbezoekers zijn vooral op zoek naar een goede deal, minder CO2-uitstoot is voor hen een mooi bijeffect. Ruim 8 miljoen maandelijkse Marktplaatsbezoekers maken nu al een verschil, wij blijven ons inzetten om de handel in gebruikte producten verder te laten groeien.’
Het onderzoeksrapport (Engelstalig) van CE Delft kun je hier bekijken.
De resultaten van het onderzoek door CE Delft zijn tot stand gekomen op basis van korte enquêtes onder zowel kopers als verkopers, statistieken van de hoeveelheid transacties op de website en gegevens over de CO2 ‘footprint’ van het produceren en verbranden van de bovengenoemde producten. Op deze manier kon een uitspraak worden gedaan over de reductie van CO2-uitstoot voor de genoemde productcategorieën. Benadrukt moet worden dat voor deze eerste uitgebreide analyse van de tweedehands handel diverse inschattingen en aannames zijn gedaan. Daarom zijn de eindresultaten weergegeven als ranges. Hoofdconclusie is dat het klimaateffect substantieel is. Verder onderzoek kan details beter in beeld brengen.