NS en E-waste Race mogen zich winnaars van de Circular Awards 2021 noemen. NS is de winnaar in de categorie Business en de E-waste Race kreeg de award in de categorie Public. De Circular Awards gaan naar de meest innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.
De prijzen worden jaarlijks uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Deze conferentie, die dit jaar online te volgen was, vindt traditiegetrouw plaats op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie. Andere genomineerden voor de prijzen waren VepaDrentea, Swapfiets, WaardeRing en Biopartner Leiden. In 2020 gingen Schijvens en de Provincie Noord-Holland in samenwerking met dr2 New Economy er met de awards vandoor.
Winnaar Circular Award Business: NS
Louise Vet maakte tijdens de digitale Nationale Conferentie Circulaire Economie bekend dat 'Nationale trots' de Nederlandse Spoorwegen de winnaar is van de Winnaar Circular Award 2021 in de categorie Business. De jury roemt de NS voor de impact die het bedrijf op grote schaal maakt en hun totaalconcept van duurzaamheid.
Na twintig jaar gebruik heeft de NS 656 voertuigen gemoderniseerd. Bij de modernisering krijgt 99 procent van de onderdelen van de oude trein een tweede leven. Zo kan de trein weer twintig jaar reizigers vervoeren en wordt afval en het gebruik van nieuwe grondstoffen voorkomen. Deze circulaire manier van treinmodernisering is uniek in de wereld. Vanaf 2030 wil de NS volledig circulaire treinen produceren.
Wat de NS heeft neergezet is ontzettend knap. Ze laten zien dat ze niet voor niks onze nationale trots zijn.
Juryvoorzitter Louise VetJuryvoorzitter Louise Vet: 'De schaal waarop de NS dit aanpakt is enorm, hierdoor maakt het bedrijf een gigantische impact. Ze zijn gericht aan de slag gegaan met zaken die in hun eigen invloedssfeer liggen en samenwerkingen aangegaan met leveranciers en afnemers. Wat de NS heeft neergezet is ontzettend knap. Ze laten zien dat ze niet voor niks onze nationale trots zijn.'
Winnaar Circular Award Public: E-waste Race
De keuze van een winnaar in de categorie Public was volgens juryvoorzitter Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE) lastig, omdat er drie zeer diverse initiatieven genomineerd waren, die zich moeilijk lieten vergelijken en stuk voor stuk bijzondere prestaties leveren op het gebied van circulariteit. De E-waste Race en de daarbij behorende Textiel Race werden uitgeroepen tot winnaar in deze categorie. De jury gaf initiatiefnemer Timmy de Vos complimenten voor de manier waarop jonge generaties klaargestoomd worden voor het bijdragen aan een circulaire economie.
De circulaire transitie is een jarenlang proces en het klaarstomen van de jeugd is een cruciale factor voor een stroomversnelling.
Juryvoorzitter Oscar van den BrinkTextiel en elektronica hebben een enorme milieu-impact. Toch staan veel mensen hier zelden bij stil. De E-waste Race maakt het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en makkelijk en inspireert de basisschoolleerlingen tot het maken van duurzamere keuzes. De Textiel Race, waar Anne-Marie Rakhorst als ambassadeur aan verbonden is, doet hetzelfde, maar dan met textiel. In elke race nemen bovenbouwleerlingen van telkens tien scholen in een regio het tegen elkaar op. Ze worden tijdens interactieve gastlessen bewust gemaakt van het belang van het inzamelen en recyclen van e-waste en textiel. Daarna roepen ze buurtbewoners om ook elektronica of textiel in te leveren. Van publiciteit tot inzameling: de scholieren doen alles zelf. De school die na vier weken de meeste punten heeft weten te scoren, wint een schoolreis.
Eind 2020 spraken wij met Timmy de Vos over de E-waste Race. Nieuwsgierig? Lees dan meer over dit initiatief in dit artikel: 'E-waste Race pakt afvalstroom aan en maakt scholieren bewust'.
Nationale Conferentie Circulaire Economie: het kantelpunt naar een circulaire economie
De circulaire economie in Nederland staat op een kantelpunt: van inspirerende activiteiten op kleine schaal naar grootschalige systeemverandering. Een circulaire economie is essentieel voor de aanpak van klimaatverandering. Met een circulaire economie voorkomen we verspilling van waardevolle grondstoffen en het biedt een kans voor innovatie, groei en banen. Gelukkig zien steeds meer organisaties en bedrijven de enorme potenties die een circulaire economie biedt. Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, waar kennis delen en inspiratie op doen centraal stonden, was er volop aandacht voor het kantelpunt waarop we ons als land begeven.
De Nationale Conferentie Circulaire Economie begon met de ochtendshow, die geopend werd door Stientje Van Veldhoven (staatssecretaris ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). Hierna kwamen een aantal voorzitters van de verschillende transitieagenda's, waaronder Anne-Marie Rakhorst, aan het woord. Vervolgens waren er tal van inspirerende masterclasses, safari's en werkateliers. Tijdens de lunchwandeling kon er geluisterd worden naar de podcast Circulaire Kantelaars. De middagshow stond grotendeels in het teken van de Circular Awards. Daarnaast was er aandacht voor circulariteit in de provincie Fryslân en gingen Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven in gesprek met jongeren over het thema circulaire economie.
De ochtend- en middagshow en een groot deel van de masterclasses, safari's en werkateliers zijn terug te kijken via de website van de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Om de filmpjes te bekijken, moet je je registreren en inloggen.