Pexels max fischer 5212653

De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam, betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig zijn. Dat is helaas nog niet vanzelfsprekend. Door de fors stijgende energieprijzen zijn er in Nederland inmiddels zo’n 700.000 gezinnen die leven in energiearmoede. Zij hebben moeite met het betalen van hun gas- en elektriciteitsrekeningen en leveren enorm in op wooncomfort. Thuis verduurzamen en slim omgaan met energie zorgt voor een lagere energierekening. En dát is precies waar de nieuwe race van Race Against Waste zich op richt. Door middel van educatie en een aansprekende campagne gericht op minder energieverbruik strijden kinderen tijdens de Energy Race voor minder energieverbruik.

De Eindhovense start-up Race Against Waste, die je kunt kennen van de E-waste Race en de Textiel Race, start na de zomervakantie samen met de Fawaka Ondernemersschool met de Energy Races. De kick-off vindt plaats in de thuisstad van Race Against Waste: in Eindhoven gaan vanaf 26 september op negen basisscholen zo'n vierhonderd kinderen met elkaar de strijd aan.

Hoe de Energy Race eruitziet? Het startsein is een interactieve gastles in de klas over energiebronnen en energiebesparing. In de les komt onder meer aan bod welke energiebronnen er zijn en waarom energiebesparing belangrijk is. De kinderen leren wat het betekent voor het klimaat om minder energie te gebruiken. Na de gastles gaan de klassen gedurende meerdere weken aan de slag met een campagne om aandacht te vragen voor energiebesparing en met het aanprijzen en verspreiden van gratis energieboxen waarmee huishoudens hun energiegebruik en -lasten kunnen verlagen.

Huishoudens die een gratis Energiebox aanvragen krijgen een adviesgesprek van een professionele energiecoach, een adviesrapport en een doos met energiebesparende producten. Tijdens het coachingsgesprek krijgen bewoners persoonlijke tips over energiebewust gedrag in huis en ontvangen ze uitleg over de energiebesparende artikelen. Met de producten kan er zo’n € 125 per jaar op de energierekening bespaard worden, zonder verbouwingen en zonder investeringen.

Kennismaken met duurzaam ondernemen

Tijdens de Energy Race vormt een klas een soort bedrijf. Elke leerling vervult een andere rol: de één gaat als promotor posters en flyers maken en de ander zorgt er als reporter bijvoorbeeld voor dat er een artikel over de Energy Race in de schoolkrant komt. Weer een ander ziet als manager toe op de registraties op de speciale actiewebsite. De leerlingen steken dus niet alleen veel op over energie, maar leren ook hoe ondernemen in de praktijk eraan toegaat.

Met het verspreiden van de boxen en door bijvoorbeeld het lokale nieuws te halen, kunnen de leerlingen tijdens de Energy Race punten verzamelen. Er worden extra punten toegekend als de scholieren zelf energiebesparende maatregelen doorvoeren, bijvoorbeeld in de klas of thuis. Op de website energyrace.org worden alle verschillende acties geregistreerd en worden de punten bijgehouden. De school die het meeste doet om energiearmoede te bestrijden en de energietransitie te versnellen wint en kan een mooie prijs verwachten die door de wethouder wordt uitgereikt.

Timmy s les t Kraaienest 1

Kinderen zijn de beste ambassadeurs

De kracht van de races van Race Against Waste zit hem in het toegankelijk maken van duurzaamheidsuitdagingen voor kinderen, zoals in dit geval het belang van minder energieverbruik en het tegengaan van energiearmoede. Door hun enthousiasme en open kijk op de wereld zien kinderen minder beren op de weg en zijn ze de perfecte ambassadeurs. Via de kinderen komen kennis, bewustzijn en oplossingen terecht bij ouders, buren, opa’s en oma’s en andere familieleden. Zo zorgt de Energy Race niet alleen voor bewustere scholieren, maar spreidt de impact zich als een olievlek uit.


In jouw gemeente of op jouw school ook een Energy Race organiseren? Neem dan contact op via deze pagina.

Deel dit artikel op social media