Afbeelding artikel Kapitaal aantrekken als circulaire ondernemer Zo kan het

Het Sustainable Finance Lab, een organisatie die zich inzet voor het beter laten aansluiten van de financiële sector op de transitie naar een circulaire economie, bracht onlangs het whitepaper 'Circular Service Finance - Innovating finance for the circular service economy' uit. Het rapport deelt innovatieve financiële oplossingen voor bedrijven met een circulair businessmodel die moeite hebben om kapitaal aan te trekken.

De Community of Practice (CoP) – een multidisciplinaire groep die zich inzet voor hetzelfde vraagstuk – die aan de basis stond van dit rapport bestaat uit experts van ABN Amro, Allen & Overy, ASN Bank, Avans Hogeschool, Circle Economy, EY, 4CEE, InvestNL, Rabobank, Startgreen Capital, Stichting DOEN, UncInce en Hogeschool Windesheim. Onder leiding van het Sustainable Finance Lab heeft de CoP onderzoek gedaan naar de rol van het het Circulaire Service Platform (CiSe Platform). Dit platform, dat in 2019 werd gelanceerd, ontlast ondernemers met een circulair bedrijfsmodel door administratie te automatiseren.

Een circulaire toekomst vraagt om ondersteuning op maat

In een circulaire economie zullen veel meer ondernemers het product-as-a-service model hanteren. Hierbij verkoop je als ondernemer geen product, maar lever je een product als een dienst. Voorbeelden van bedrijven die al op deze manier werken zijn Felyx, Bundles en Homie. Het Circulaire Service Platform helpt ondernemers die werken volgens dit model met de administratieve rompslomp. Zowel betalingen als contracten kunnen worden geautomatiseerd.

Het whitepaper toont hoe het Circulaire Service Platform bijdraagt aan betere financierbaarheid van circulaire diensten. De technologie achter dit platform biedt talloze voordelen voor circulaire financiering. Zo kunnen de cashflow-gegevens die met het CiSe-platform worden gegenereerd, gebruikt worden om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld patronen van verhuur of gebruik bij het product-as-a-service businessmodel. Geldstromen kunnen hierdoor beter inzichtelijk worden gemaakt , wat helpt bij het rond krijgen van financiering. Door de financier mee te nemen in de administratie en flows rondom onder andere betalingen maakt CiSe nieuwe vormen van financiering mogelijk. De verzamelde data zorgt voor zekerheid.

De belangrijkste conclusies van de CoP over financiering voor circulaire ondernemers die diensten aanbieden worden gepresenteerd in het whitepaper 'Circular Service Finance - Innovating finance for the circular service economy'.

Het rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel op social media