In gesprek over de financiele sector biodiversiteit en okselhaar5

In gesprek over de financiële sector, biodiversiteit en ... okselhaar?!

Duurzaamheid.nl is er niet alleen online: we organiseren ook live-ontmoetingen. Het jaarlijkse diner met de Duurzame Dames is daar een van. In 2019 kwamen bijna veertig vrouwen samen bij het circulaire QO Hotel in Amsterdam. Dames die actief zijn op heel verschillende duurzame thema’s, komen samen om te eten, te horen over elkaars vernieuwende projecten en om vragen uit het netwerk op te lossen.

Het QO hotel vormde een mooie setting voor dit diner. Hier zie je hoe duurzaamheid en luxe hand in hand gaan. Het hotel heeft een zero waste ambitie en overal in het gebouw zijn slimme technologische snufjes toegepast. Bijvoorbeeld de decoratieve gouden panelen aan de buitenzijde die het gebouw duurzaam koelen en verwarmen. Het vegetarische driegangendiner, met onder andere groente vanuit de kas boven op het 21 verdiepingen tellende gebouw, werd afgewisseld met presentaties door vrouwen die een inkijkje gaven in hun werk.

Vergroenen van de financiële sector

Caroline van Leenders trapte af met een presentatie over haar missie waar ze vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan werkt. Haar visie: als je een duurzame samenleving wilt, dan moet je met de financiële kant aan de slag. Of zoals een bekende Indiase bankier zegt: ‘If you want to have change, you have to move capital.’ Van Leenders brengt de koplopers bij elkaar in Communities of Practice om tot deze systeemverandering te komen. Zij ziet dat de sector zich zeer bewust is van de risico’s die we lopen door klimaatverandering, omdat dit kan leiden tot financiële instabiliteit. Maar hoe komen we tot herstel? ‘Breng in kaart wie er geld verdient aan jouw stad of gebied. Voor die partijen is het van groot belang dat er geïnvesteerd wordt in een duurzame toekomst. Nodig deze partijen uit, ga in gesprek en werk samen’, dat is de boodschap die Van Leenders meegeeft.

Breng in kaart wie er geld verdient aan jouw stad of gebied. Voor die partijen is het van groot belang dat er geïnvesteerd wordt in een duurzame toekomst.

Caroline van Leenders

Sla handen ineen voor de biodiversiteit

Louise Vet, de nummer één van de Duurzame 100, nam de groep mee in de volgende stappen rondom het Deltaplan biodiversiteit. ‘Veel mensen zien duurzaamheid nog steeds als smal begrip, met een focus op de circulaire economie of de energietransitie, maar het maakt allemaal niks uit als het totale huis niet op orde is: de biodiversiteit op onze planeet,’ stelt Vet. ‘Natuurherstel in Nederland is van het grootste belang voor ons welzijn en onze welvaart. Dit krijgen we alleen voor elkaar door de handen ineen te slaan. Alle initiatieven, groot en klein, zijn fantastisch en heel belangrijk.’ Louise Vet riep de aanwezigen op om zich als kwartiermaker aan te sluiten bij het Deltaplan.

Weg met taboes

Marieke Eyskoot is expert op het gebied van een duurzame lifestyle. In haar presentatie vertelt ze wat het meest oneerlijke is dat haar ooit is overkomen: dat ze toevallig in het welvarende Nederland werd geboren. Dat had net zo goed Bangladesh kunnen zijn en dan zag haar leven er totaal anders uit. Ze streeft naar een eerlijke verdeling van de welvaart. Dat doet ze bijvoorbeeld door in haar boeken tips te geven die duurzaam consumeren leuk en bereikbaar maken. ‘Dat een product goedkoop is, betekent niet dat het weinig kost, maar dat iemand anders de prijs betaalt.’ Ook maakt ze taboes bespreekbaar en spreekt ze zich uit tegen de manier waarop in onze maatschappij naar lichamen wordt gekeken. ‘Te dun, te dik, de verkeerde tint… En waarom heet lichaamshaar schaamhaar? Het hóórt daar te zitten. Verzet je tegen idealen die worden opgelegd door de industrie, je bent goed zoals je bent.’ Dat is de boodschap van Eyskoot die met haar speech de groep even stil kreeg.

Die stilte duurde niet lang. Want naast duurzaam is deze groep vrouwen vooral ook heel gezellig. We kijken terug op een inspirerende avond met een mooie groep energieke vakvrouwen.

In gesprek over de financiele sector biodiversiteit en okselhaar3
In gesprek over de financiele sector biodiversiteit en okselhaar4
In gesprek over de financiele sector biodiversiteit en okselhaar5
Deel dit artikel op social media