Video Ecodorp boekel

Initiatiefnemer Ad Vlems van Ecodorp Boekel heeft duidelijk voor ogen hoe duurzaam bouwen in de toekomst eruit kan zien. In dit interview met Brabant geeft Energie, de organisatie die in Noord-Brabant de energietransitie versnelt, vertelt hij over de bouwwijze van de wijk met biobased materialen en het gebruiken van afval. Dat laatste gebeurde in Boekel heel letterlijk: zo zijn de binnenmuren van de sociale huurwoningen gemaakt van versnipperde spijkerbroeken.

Ecodorp Boekel kent verschillende primeurs. Zo is het het eerste woningbouwproject in Nederland waarbij gebouwd werd met beton zonder cement. Ook is het de eerste plek waar een nieuw warmtesysteem, ontwikkeld door Cees van Nimwegen, op grotere schaal is toegepast. De warmte-accu slaat warmte, die gegenereerd wordt met zeshonderd zonnepanelen, op in metaalslak, een afvalproduct van de metaalrecycling. Hiermee kunnen de woningen jaarrond duurzaam verwarmd worden.

In de video van Brabant geeft Energie vertelt Ad Vlems je in detail over deze en nog veel meer voorbeelden van duurzaam bouwen die in Boekel zijn toegepast.

Deel dit artikel op social media