Door het modulaire ontwerp is de koptelefoon van Gerrard Street niet alleen makkelijk te repareren, gedemonteerd past deze ook door de brievenbus. Zo bespaart Gerrard Street ook flink op transportkosten.
Jaarlijks wordt er 15 miljoen kilo aan koptelefoons weggegooid. Ze hebben kleine mankementen of zijn vervangen door een nieuwer model. Een hoop materialen gaan hierbij verloren , terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Reden genoeg voor Gerrard Street om een modulaire koptelefoon op de markt te brengen. Het unieke aan de koptelefoon van Gerrard Street is dat deze niet te koop is, maar wordt aangeboden met een leasemodel. Voor een klein maandelijks bedrag krijgt de consument toegang tot een highend koptelefoon. Wanneer er iets kapot gaat, stuurt Gerrard Street een nieuw onderdeel op en kan de klant de reparatie zelf eenvoudig uitvoeren door het modulaire ontwerp. Wanneer de klant de koptelefoon niet langer wil gebruiken stuurt hij deze terug naar Gerrard Street. De koptelefoon wordt refurbished en kan zo weer door een nieuwe klant worden gebruikt.
Het ontwerp
• De koptelefoon bestaat uit vijf modules: de hoofdband, padding van hoofdband, twee oorschelpen, twee klankkasten en een kabel. De klant zet de koptelefoon zelf in elkaar.
• De modulariteit is ook goed voor de repareerbaarheid; een kapotte module kan eenvoudig worden vervangen door een nieuwe. Daarnaast zijn ook upgrades makkelijk te realiseren: alle klanten kregen bijvoorbeeld een nieuwe kabel met microfoon zodat ze konden bellen.
• De speaker is het meest waardevolle onderdeel van de koptelefoon en is daarom ontworpen voor een lange levensduur.
• De koptelefoon is volledig demonteerbaar, ook in de modules is niks verlijmd. Het product kan dus in mono-stromen worden gescheiden, wat de recycling bevordert. Gerrard Street behaalt echter op dit moment niet de volumes om recycling te realiseren, dus proberen ze zoveel mogelijk te hergebruiken.
De keten
• Wanneer een klant het abonnement stopzet, wordt de koptelefoon teruggestuurd naar Gerrard Street. Zij refurbishen het product zodat deze weer opnieuw in de markt kan worden gezet. Alle modules worden gecontroleerd en gereinigd. Onderdelen met veel beschadigingen worden vervangen, maar een paar gebruikerssporen vinden hun klanten geen probleem.
• Gerrard Street draaide een pilot waarbij een andere partij de beschadigde kapjes van de klankkasten modules verving. Zo konden de modules weer als nieuw in worden gezet. Remanufacturing van de modules bleek verrassend rendabel.
Het verdienmodel
• Met het leasemodel betalen gebruikers €7,50 per maand voor het gebruik van een high-end koptelefoon.
• De grootste uitdaging is mensen te overtuigen dat ze een product niet hoeven te kopen, maar dat betalen voor gebruik beter is. Gerrard Street heeft veel geïnvesteerd in marktonderzoek en focusgroepen om te bepalen wat de beste positionering van het product is. Hun doelgroep blijkt vooral te willen betalen voor kwaliteit en gemak. Dat de koptelefoon ook duurzaam is, komt voor hen op de tweede plaats.
Inspiratiegids circulair ontwerp
Het voorbeeld van de modulaire koptelefoons is een van de tien voorbeelden uit de inspiratiegids circulair ontwerp van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bekijk de hele gids voor meer mooie voorbeelden.
Kijk voor meer informatie op de website van Convenant Meer en Beter Recyclen.