Georgia de lotz Us Jo Nx La No unsplash
Ma ti 1w r BK6 ME9c unsplash

Hoe laat je jongeren nadenken over hun consumptiegedrag? En hoe breng je ze bij dat ze wel degelijk invloed kunnen hebben op de toekomst? Door iedere student op te leiden tot 'impact influencer'. De Radboud Universiteit maakte onlangs bekend dat vanaf het studiejaar 2021-2022 duurzaamheid een standaard onderdeel is van iedere opleiding. Gelijktijdig met deze aankondiging startte de Nijmeegse universiteit met een landelijke campagne die jongeren oproept influencer te worden.

De landelijke campagne die de Radboud Universiteit op 18 november lanceerde zet mensen aan tot nadenken. Het indringende filmpje was zowel online als op televisiezenders te zien. Gelijktijdig met de lancering van de video, ging ook de website jebentnodig.nl online. De website inspireert en informeert over duurzaamheidskwesties. Zo wordt onder meer onderzoek naar de gevolgen van Black Friday-shopping en het opwarmen van rivieren geëtaleerd.

Opleiding tot impact influencer

Een 'echte' opleiding tot impact influencer komt er niet. Wel kiest de Radboud Universiteit ervoor om duurzaamheid in iedere opleiding terug te laten komen. Of studenten nu rechten, wiskunde of microbiologie studeren; alle studenten die starten bij de Nijmeegse universiteit, leren vanaf de start van komend academisch jaar vanuit de eigen opleiding hoe zij kunnen bijdragen aan duurzaamheidsvraagstukken. Met het integreren van duurzaamheid in het curriculum zet de Radboud Universiteit een grote stap in de missie om als universiteit een significante impact te maken op de toekomst.

Collegevoorzitter Daniël Wigboldus licht de keuze om duurzaamheid terug te laten komen in élke opleiding aan de Nijmeegse universiteit toe: 'De klimaatcrisis is een complex, wereldwijd probleem. Daarom hebben we de keuze gemaakt om alle studenten vanuit hun eigen discipline te laten nadenken over dit probleem. Alle kennis en onderzoek draagt bij aan de oplossingen van en beter zicht op problemen.’

In de praktijk

Marije Klomp, programmadirecteur duurzaamheid bij Radboud Universiteit, legt uit hoe de invulling van de gemaakte keuze er in de praktijk uitziet. 'Duurzaamheid wordt opgenomen in het reguliere onderwijs. Daardoor komen studenten op natuurlijke wijze in aanraking met het onderwerp, passend bij hun discipline. Zo worden projecten en casussen waar studenten mee aan de slag moeten toegespitst op duurzame vraagstukken.'

We hopen dat veel andere universiteiten en hogescholen wereldwijd dit ook gaan doen om zo echt verschil te maken.

Collegevoorzitter Daniël Wigboldus van de Radboud Universiteit Nijmegen

De Radboud Universiteit kent een breed scala aan studies. Hoe wordt duurzaamheid verweven in al die verschillende opleidingen? Als voorbeeld noemt Klomp de opleiding Rechten. ‘Binnen de juridische discipline is Klimaat & Recht een interessant en actueel thema, zeker door de rechtszaken tegen de staat en Shell die de afgelopen tijd zijn geweest.’ Als tweede voorbeeld noemt ze de studie psychologie. ‘Hier kan de toespitsing op duurzaamheid terugkomen in de vakken die zich richten op gedrag. Belangrijke vragen hierbij zijn hoe gedragsverandering gericht op duurzaamheid precies werkt en kan worden gestimuleerd.’

Andere voorbeelden:

  • Binnen politicologie is de politiek van klimaatonderhandeling een onderwerp.
  • Binnen de meer harde bètawetenschappen kun je denken aan de link tussen wiskunde en klimaatmodellen of de inzet van ICT voor verduurzaming en energiebesparing.
  • Binnen Taal & Cultuurstudies is het interessant om te bestuderen hoe duurzaamheidsvraagstukken binnen specifieke culturen en landen worden gezien.
  • Studenten Bedrijfskunde krijgen in het eerste jaar het vak Project Responsible Organisation 1: Sustainable Entrepreneurship.

Wie volgt?

Collegevoorzitter Daniël Wigboldus laat weten te hopen dat andere hogescholen en universiteiten volgen: ‘We hopen dat veel andere universiteiten en hogescholen wereldwijd dit ook gaan doen om zo echt verschil te maken. De Radboud Universiteit wil van betekenis zijn voor de maatschappij. Bijna 25.000 studenten volgen er een opleiding en velen zullen straks verantwoordelijke posities bekleden in de maatschappij.’

Deel dit artikel op social media