Om het tekort aan goede woningen tegen te gaan wordt er in Nederland volop gebouwd. Onbebouwd terrein wordt omgetoverd tot woonwijk en verouderde woningen worden gesloopt en opnieuw opgebouwd. En dat gaat ten koste van het groen. Veldjes, perkjes en tuinen worden platgewalst. Het ‘overbodige’ groen verdwijnt. Stichting Struikroven laat zien dat het anders kan. Zij redden het bestaande groen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming.
Struikroven begon als buurtinitiatief in Eindhoven. Om precies te zijn in 2017, in de wijken Woensel-West en Hemelrijken. Verouderde huizen moesten hier plaats maken voor nieuwe. Buurtbewoner Bernice Kamphuis zag met lede ogen aan hoe in de eerste sloopfase in haar wijk talloze groene tuintjes verloren gingen. Toen de tweede sloopfase eraan kwam, besloot ze dat het tijd was voor actie.
Samen met Vincent Wittenberg klopte ze aan bij de lokale woningbouwstichting om toestemming te vragen om samen met buurtbewoners groen te redden van de vernietiging. Met succes. De eerste actie van Struikroven was een feit. Samen met de buurt werden de tuinen van de leegstaande sloopwoningen met toestemming ‘leeggeroofd’.
Inmiddels is Struikroven een snelgroeiende, landelijke stichting. Door heel Nederland wordt er samengewerkt met woningcoöperaties, projectontwikkelaars en gemeenten. Altijd met het doel om groen te behouden.
Er is altijd iets te redden. Echt altijd. Of het nu een rozenstruik is of die hele mooie klimplant daar in de hoek. We zouden zo een tuincentrum kunnen beginnen.
Bernice Kamphuis in TrouwSamen groen redden
Via sociale media, flyers en huis-aan-huisbezoeken worden bewoners warm gemaakt voor een partijtje struikroven. De stichting prikt een datum en zorgt op die dag voor kruiwagens en scheppen. Het geredde groen komt op verschillende manieren terug in de wijk. Een deel van de planten wordt door de deelnemers meegenomen ter vergroening van hun eigen tuin. Een groenexpert adviseert de bewoners zodat ze de geadopteerde planten zo goed mogelijk kunnen verzorgen. Een ander deel van het gestruikroofde groen wordt direct geplant in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in een plantsoen of bij een school.
Planten die over blijven worden in een ‘Roverstuin’ geplaatst. Deze logeertuin biedt een tijdelijk plekje aan planten waar nog geen locatie voor gevonden is. De stichting zet op dit moment in op meer roverstuinen in heel Nederland. Niet alleen voor gestruikroofde planten die tijdelijk 'over' zijn, maar ook voor planten van bewoners en bedrijven die groen verwijderen en het anders naar de stort zouden brengen. Al het groen krijgt zo een tweede kans.
Samen struikroven is niet alleen circulair, maar zorgt ook voor sociale cohesie. Buurtbewoners leren elkaar op een andere manier kennen. Er ontstaan spontaan initiatieven waarbij bijvoorbeeld een een buurtbewoner die slecht ter been is hulp krijgt met het onderhouden van zijn tuin.
Tegel eruit, groen erin
Het doel van Stichting Struikroven? Struikroven als vast onderdeel van elk sloop-, nieuwbouw- of renovatieproces in Nederland. Het hoofdkwartier van Struikroven bevindt zich in Eindhoven en door heel Nederland zijn lokale Struikrovers actief. De Stichting is verantwoordelijk voor kennisdeling, doorontwikkeling en verspreiding van Struikroven door Nederland.
De stichting houdt het overigens niet alleen bij struikroven. Met initiatieven zoals een speciale ‘Groendag’ waarbij buurtbewoners een stoeptegel uit hun tuin mogen ruilen tegen een plant, zorgt het collectief ervoor dat bewoners van sociale huurwoningen met een kleine beurs hun tuin kunnen vergroenen. En dat is belangrijk. Groene tuinen verminderen de hitte en zorgen dat bij een forse regenbui het rioolnet niet overbelast raakt. Bovendien vergroten ze de biodiversiteit. Kortom: met meer groen gaat de leefbaarheid van een wijk omhoog.