Boerschappen 176

Stel, je laat al het verpakkingsmateriaal waarin jouw wekelijkse boodschappen verpakt zitten, na het afrekenen in de supermarkt achter. Er zal een flinke hoop afval ontstaan, misschien wel een halve vuilniszak vol. Het zou een interessante manier zijn om supermarkten duidelijk te maken dat het best wat minder mag qua verpakkingen. Voor wie geen zin heeft in een boze supermarktmanager maar toch wat duurzamer boodschappen wil doen, zijn er gelukkig alternatieven. Duurzamer, zonder in te leveren op gemak of kwaliteit. In dit artikel maak je kennis met Pieter Pot en Boerschappen.

Plastic kan de pot op
Pieter Pot familie
Pieter Potten in keuken

Pieter Pot bezorgt verpakkingsvrije boodschappen

Pieter Pot bezorgt houdbare boodschappen in glazen potten bij je thuis. Lege glazen potten geef je bij een volgende bestelling weer mee terug aan de bezorger – net zoals het vroeger ging met de glazen melkflessen van de melkboer.

De Rotterdamse start-up groeit hard. Na het ophalen van een investering van 2,7 miljoen euro in november 2020 kon het bedrijf stappen zetten om op te schalen, om zo de 30.000 mensen die op de wachtlijst van het boodschappenbedrijf stonden druppelsgewijs toe te laten als klant. Sinds januari heeft het bedrijf zijn capaciteit voor het verwerken van bestellingen ruim verdrievoudigd, om zo aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Een van de volgende stappen waar Pieter Pot aan werkt is uitbereiding naar België.

Is verpakkingsvrij boodschappen thuis laten bezorgen eigenlijk wel duurzamer dan zelf – lopend of op de fiets – boodschappen doen bij de lokale super? Het antwoord op die vraag is volmondig ‘ja’. Oprichters Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt hebben berekeningen laten maken door een extern bureau. ‘Daaruit bleek dat, zelfs als je in the middle of nowhere woont en de bezorgingen niet met een elektrisch busje gedaan kunnen worden, je CO2-voetafdruk nog steeds lager is dan wanneer je al je boodschappen verpakt zou kopen in de lokale supermarkt. Zélfs als die boodschappen in gerecycled karton zouden zitten. De negatieve impact van wegwerpverpakkingen is veel groter dan de besparing die herbruikbare verpakkingen opleveren – en daar komt natuurlijk ook nog bij dat het vervoer voor meerdere adressen rijdt.’

Boerschappen7367
PUP voorbeeld
Boerschappen 060

Boerschappen: het grootste korte keten initiatief

Boerschappen biedt consumenten een box met boodschappen die rechtstreek van de boer komen. Het initiatief uit Breda begon klein. Oprichters Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop besloten met een groepje van tien bevriende stellen groenten en fruit direct bij boeren in de omgeving in te kopen. Al snel groeide dit uit naar vrienden van vrienden. Binnen een aantal jaar waren er meerdere pick-uppoints door heel Brabant. Inmiddels bezorgt het bedrijf overal in Nederland en wordt er niet alleen met boeren uit Brabant gewerkt, maar met boeren uit het hele land.

De boxen van Boerschappen zijn gevuld met groenten, fruit, vlees, vis en zuivel. Het gaat altijd om dagverse seizoensproducten. Hoewel de klanten bij de box recepten krijgen afgestemd op de inhoud van de box, is Boerschappen geen kant-en-klare receptenbox. Niet álle ingrediënten voor de recepten worden meegeleverd. Hierdoor kan de consument zelf kiezen of hij de meegeleverde recepten volgt, of juist iets anders maakt met de producten uit de box.

Boerschappen is opgericht met als doel om goed en gezond eten snel bij de consument te krijgen, zonder dat er onnodige schakels in de keten betrokken zijn én met volledige transparantie over de herkomst van de producten. Binnen twaalf uur nadat de producten worden geoogst, kunnen deze al bij de klanten thuis liggen.

Samen met Instock, een bedrijf dat overschotten en imperfecte producten redt van de verspilling, lanceerde Boerschappen in maart de Rescue Box tegen voedselverspilling. De Rescue Box is een box vol met ‘geredde’ groenten en fruit waar de boer nu alsnog een goede prijs voor heeft gekregen.

Deel dit artikel op social media