GCA2022 winners 2560x1920 px 1440x1080

Stof voor een kledingstuk maken van CO2 – net zoals een boom CO2 gebruikt om zijn takken en bladeren te laten groeien. Een wasmiddel dat ervoor zorgt dat een afgedragen T-shirt weer als nieuw is. Onrealistische toekomstscenario’s? Integendeel. Dit zijn twee bestaande innovaties. En het zijn twee van de vijf initiatieven die dit jaar beloond zijn met een Global Change Award: een award voor innovatieve start-ups die de mode-industrie voorgoed kunnen veranderen.

Sinds 2015 worden de Global Change Awards uitgereikt door de H&M Foundation. De prijzen gaan naar innovatieve ondernemingen die bijdragen aan het verduurzamen van de mode-industrie. Door veelbelovende start-ups exposure te bieden én te belonen met een financiële bijdrage, hoopt de H&M Foundation de impact van deze bedrijven te vergroten. Zo kunnen deze voorbeelden worden opgeschaald waardoor een transformatie voor de gehele kledingindustrie kan worden bereikt.

Global Change Awards

Eerder kon je op onze website lezen over katoen uit een lab, een innovatieve blockchain-technologie die ontwerpers en consumenten helpt te verifiëren hoe duurzaam een materiaal is en een proces dat eigenschappen van stof – zoals waterafstotend zijn - in het dna van de vezels van het stof verankert.

De winnaars van de Global Change Awards 2022 en hun innovaties

De vijf winnende start-ups werden door de jury van de Global Change Award verkozen uit vele inzendingen uit verschillende landen. Gezamenlijk ontvangen de vijf winnaars een miljoen euro om hun bedrijven naar een volgend level te brengen. Naast deze financiële injectie ​​krijgen de vijf ondernemers toegang tot het eenjarige GCA Impact Accelerator-programma. Dit programma richt zich op coaching en ondersteuning, samen met een sterk netwerk.

1. BioPuff van Saltyco is een planet-positive alternatief voor ganzendons, gemaakt van planten die beschadigd land nieuw leven inblazen.

Medium Screen Bio Puff
Medium Screen saltyco 2560x1920 px
Medium Screen Bio Puff 2

Om een ​​gemiddeld pufferjack met ganzendons te vullen, zijn veren nodig van maar liefst dertig ganzen. Synthetische alternatieven sparen dieren, maar stoten helaas wel enorme hoeveelheden broeikasgassen uit. Het duurzame alternatief komt van Saltyco.

Veengebieden zijn effectieve CO2-opnemers, maar grote delen ervan zijn drooggelegd en omgezet in landbouwgrond, waardoor ze koolstofdioxide uitstoten in plaats van opslaan. Saltyco maakt gebruik van regeneratieve landbouw, wat betekent dat ze inheemse planten plaatsen die het land herstellen, waardoor koolstofdioxide weer in de grond kan worden opgenomen. Van deze planten maakt het Engelse bedrijf BioPuff.

BioPuff is qua structuur vergelijkbaar met dons, met van nature wasachtige vezels, waardoor het dezelfde verwarmende, waterafstotende en ‘vullende’ eigenschappen heeft als zijn synthetische en dierlijke tegenhangers.

2. Biorestore geeft afgedragen kleding een tweede leven na één wasbeurt

Medium Screen BIORESTORE Before After Orange 2
Medium Screen BIORESTORE 2560x1920 px

Iedereen heeft wel een paar ‘favorieten’ in zijn of haar kast hangen. Kledingstukken die je keer op keer met liefde draagt. In veel gevallen verliezen deze kledingstukken uiteindelijk – na misschien tweehonderd keer dragen – hun vorm, vervagen de kleuren of beginnen ze te pillen. Biorestore biedt een betere optie dan de bak voor afgedragen kleding.

Dit Zweedse bedrijf heeft een wasoplossing ontwikkeld die bestaat uit een uitgebalanceerde mix van enzymen en mineralen. Deze mix reageert met water en cellulose kledingvezels en activeert een biochemisch proces dat de haren uit diepe garenstructuren verwijdert, de kleurglans verbetert en de stoffen strakker maakt, waardoor het oppervlak van een kledingstuk zacht en glad wordt. Dit alles in slechts één wasbeurt.

Deze innovatie, waarvoor patent is aangevraagd, heeft de kracht om de hele mode-industrie te ontwrichten, want hiermee kan tweedehandskleding er weer als nieuw uitzien. Het verlengt de levensduur van je favoriete kledingstukken en kan de wens om nieuwe items te kopen verminderen

Het meest duurzame kledingstuk is het kledingstuk dat al in je kledingkast hangt

Orsola de Castro - mede-oprichter en creatief directeur van Fashion Revolution, een activismebeweging die werkt aan een duurzame mode-industrie

3. De app CottonAce is een AI-oplossing die zorgt voor minder pesticiden en meer opbrengst bij kleine katoenboeren

Cotton Ace
Medium Screen Cotton Ace 2560x1920 px
Cotton Ace2

India is een van 's werelds belangrijkste katoenproducenten en telt zo’n 5,8 miljoen katoenboeren. Helaas gaat elk jaar een enorm deel van hun opbrengst verloren aan insectenplagen. De pesticiden die preventief gebruikt worden om deze plagen tegen te gaan brengen schade toe aan het milieu, het land en de gezondheid van de boeren.

Met behulp van CottonAce kunnen boeren controleren of en hoeveel roze bolwormen en Amerikaanse bolwormen – twee veel voorkomende katoenplagen – er in hun gewassen aanwezig zijn om vervolgens de insecten te bestrijden voordat er gewassen worden vernietigd. Deze aanpak resulteert in minder gebruik van pesticiden, grotere oogsten en meer inkomen.

CottonAce is zeer gebruiksvriendelijk. Meer dan een smartphone met de app heeft de boer niet nodig. Bij verschillende pilots heeft het bedrijf achter CottonAce boeren geholpen het gebruik van pesticiden met zo’n 25 procent te verminderen. Daarbij is het bewustzijn rond willekeurig gebruik van bestrijdingsmiddelen vergroot en steeg het inkomen van de boeren.

4. Re:lastane ontwikkelde een recycleoplossing waardoor stoffen van elastaan ​​en polyester herbruikbaar worden

Reelastane
Medium Screen Re lastane 2560x1920 px

Elastaan ​​en polyester zorgen ervoor dat kleding rekbaar is en glad aanvoelt wanneer je het draagt. Een combinatie van deze materialen wordt dan ook veel gebruikt in sportkleding. Maar het heeft ook een nadeel: materialen van dit mengsel zijn erg moeilijk te recyclen. Althans, dat waren ze. Het Chinese Re:lastane heeft een techniek ontwikkeld die elastaan ​​en polyester scheidt.

Wanneer een kledingstuk aan het einde van zijn levensduur het Re:lastane-systeem binnenkomt, begint een mild chemisch proces dat zich alleen richt op de polyestervezels van het kledingstuk. Het breekt ze af in kleine bouwstenen - monomeren genaamd - en verzamelt ze. Het proces is zo mild dat de elastaandraad intact blijft. Wanneer het recyclingproces is voltooid, zijn de twee materialen klaar om opnieuw te worden verwerkt tot nieuwe kledingstukken.

5. Rubi produceert een toekomstbestendige, CO2-negatieve stof die vrijwel geen water, geen chemicaliën en geen land verbruikt

Rubi2
Medium Screen Rubi 2560x1920 px

Bomen nemen CO2 op en gebruiken het om de stam, takken en bladeren te laten groeien. De Amerikaanse wetenschappers achter Rubi hebben ontdekt hoe je dit proces kunt kopiëren.

Rubi gebruikt CO2-emissies door deze deeltjes in een bioreactor op te vangen. Het onzichtbare gas wordt omgezet in kleine ‘bouwsteentjes’. Van deze bouwsteentjes, polymeren genaamd, wordt draad gesponnen. Er wordt door Rubi viscose of lyocell van gemaakt. De afgewerkte stof is planet-positive, wat betekent dat elk kledingstuk dat Rubi maakt, daadwerkelijk een milieuvoordeel oplevert, omdat het CO2 uit de lucht verwijdert.

Meer weten over de Global Change Awards? Bezoek de website.

Deel dit artikel op social media