Rob van Hattum (1955) maakte meer dan dertig jaar radio- en televisieprogramma’s over wetenschap en technologie, waaronder Noorderlicht en Labyrint. Hij was eindredacteur wetenschap en voormalig presentator van de Nationale Wetenschaps Quiz. Daarnaast heeft hij een aantal spraakmakende documentaires voor het VPRO-programma Tegenlicht gemaakt.

Cradle to Cradle

Zijn programma Afval is voedsel introduceerde het Cradle to Cradle-concept in Nederland en ontketende een ware revolutie in het denken over duurzaamheid. Zijn documentaire Here Comes The Sun – over de belangrijke rol die de zon kan spelen in onze energiehuishouding – leidde tot Kamervragen.

Hij won met zijn programma’s verschillende nationale en internationale prijzen. In 2012 kreeg hij van NWO en de KNAW de Eurekaprijs voor zijn gehele oeuvre. Meest recente programma’s voor Tegenlicht waren Groen Goud, Het Gretige brein en De Robot als Mens.

Naast zijn werkzaamheden voor de VPRO was Rob van Hattum Chief Technology Officer bij NEMO Science Museum te Amsterdam. NEMO heeft als missie om op een interactieve en laagdrempelige manier wetenschap en technologie dichter bij het publiek te brengen. Van Hattum was sinds 2000 verantwoordelijk voor de wetenschappelijke invulling van het wetenschapsmuseum. Het is het vijfde best bezochte museum van Nederland.