Marieke Rietbergen is Founder van Design Innovation Group (DIG), het bureau dat met behulp van design thinking maatschappelijke uitdagingen aanpakt. Met innovatieve methoden (her)ontwerpt DIG beleid, services en systemen. DIG verbindt mens en systeem met elkaar om de veelomvattende transities waar nodig in beweging te brengen en te versnellen. Rietbergen zoekt naar manieren om verantwoordelijkheden in de hele keten opnieuw uit te vinden en te organiseren. En tegelijkertijd is individueel gedrag nodig om de transitie te laten slagen. Mensen willen toffe dingen maken en hebben, zonder dat ze zich daar schuldig over hoeven te voelen.

Als ergotherapeut zag Rietbergen dat openheid en veranderbereidheid individuen hielp bij noodzakelijke verandering. Die eigenschappen kun je niet forceren, alleen faciliteren. Dat inzicht zet ze in voor innovatieprocessen bij haar opdrachtgevers. Met haar kennis als politicoloog legt ze machtsstructuren en obstakels bloot bij het hoe en het waarom van een transformatie. De wereld wacht op positieve verandering.

Design Innovation Group verbindt mens en systeem met elkaar om de veelomvattende transities waar nodig in beweging te brengen en te versnellen.

Marieke Rietbergen

Als curator van de tentoonstelling Circular Housing op de Dutch Design Week 2018 vertaalde Rietbergen vernieuwende ideeën en ontwerpen naar individuele toepasbaarheid en toegankelijkheid. Ze geniet van gave ontwerpen en mooie dingen, maar zoekt altijd hoe deze (op grote schaal maar in het klein) voor iedereen toegankelijk zijn. Transparantie is superbelangrijk. Door wat schade oplevert reëel te prijzen, wordt circulair goed en mooi betaalbaar op individueel niveau.

Circulariteit gaat niet alleen over ontwerpen, maar ook over samenwerken. Efficiëntie heeft de neiging naar geen millimeter te veel, en dat is volgens Rietbergen niet genoeg. DIG zet creativiteit in om veerkracht in het systeem te organiseren. Alleen radicaal bevragen en herontwerpen kan het systeem die veerkracht geven.

Voor ze DIG oprichtte, werkte Rietbergen bij Kennisland en AMO. Als zelfstandig adviseur zette ze zich in voor Droog Design, XML architecten en de topsector Creatieve Industrie. Haar variëteit aan ervaring maakt haar de ideale verbinder tussen kennis, mensen en perspectieven.

Marieke rietbergen2