Prof. dr. J. (Jan) Jonker (emeritus, voorjaar 2021) was meer dan dertig jaar werkzaam als universitair hoofddocent en hoogleraar. Tijdens zijn carrière was hij tien jaar lang directeur van de PhD-school van zijn faculteit. Hij creëerde een internationale conferentiereeks over duurzame businessmodellen, waarvan de achtste editie in juni 2023 in Maastricht werd gehouden. Eerdere edities waren in Toulouse, Graz, Boedapest, Berlijn, Nijmegen, Halmstad en Rome. Zeven jaar lang (2009-2015) was hij genomineerd voor de Top 100 lijst van meest invloedrijke 'groene' Nederlanders. In het najaar van 2018 werd hij door koning Willem-Alexander benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn maatschappelijke bijdragen aan het populariseren van duurzaamheid en circulariteit.

Hij heeft aan 35 boeken geschreven, of daar fundamenteel aan bijgedragen, meer dan 150 artikelen gepubliceerd en talrijke bijdragen geleverd aan blogs, talkshows, presentaties en radioprogramma's. De afgelopen jaren schreef, redigeerde en publiceerde hij o.a. ‘De Kern van Organisatieverandering’ (2009), ‘Duurzaam Denken Doen’ (2010) samen met ruim vierhonderd co-auteurs, 'Nieuwe Businessmodellen' (2014), de 'Duurzame Troonrede' (2020) en 'Duurzaam Organiseren’ (2020). De vertaling van dit laatste boek met als titel 'Organizing for Sustainability' (2021) en gepubliceerd als Open Access is een wereldwijde bestseller met meer dan 225.000 downloads in de eerste twee jaar na verschijning. Recentelijk (2021) ontwikkelde hij een classificatie van duurzame en circulaire businessmodellen voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In het voorjaar van 2021 heeft hij zich teruggetrokken uit het academische leven en is zich (weer) gaan toeleggen op advieswerk, vaak gebaseerd op toegepast onderzoek. Ook is hij met regelmaat voorzitter of lid van (ad-hoc) adviescommissies. Hij blijft een veel gevraagde internationale spreker (in het Nederlands, Engels, Frans en een beetje Duits). Als hij niet werkt, kookt hij, zoekt hij naar mooie wijn en gaat hij door met het restaureren van zijn 16de-eeuwse huis in Zuid-Frankrijk.