Tentoonstelling Fashion for Good museum Image by twenty20photos

Het Fashion for Good Museum opent op 20 mei de tentoonstelling Fashion Week: A New Era. Het duurzame modemuseum in Amsterdam belicht het fenomeen ‘fashion week’ waarin gekeken wordt naar de rol van de internationale collectiepresentaties en hoe deze hebben bijgedragen aan het huidige modesysteem.

We kopen op dit moment 60 procent meer kleding dan 15 jaar geleden maar we houden elk item maar half zo lang. Bovendien wordt geschat dat bijna 60 procent van alle geproduceerde kleding binnen een jaar na productie wordt verbrand of op de vuilnisbelt terecht komt. Dit heeft een immense impact op de mens en het milieu. De tentoonstelling onderzoekt hoe ‘fashion weeks’ aan dit stelsel bijdragen en hebben bijgedragen. Wat is de impact van een fashion week op mens en milieu eigenlijk? Zijn grote entertainment shows nog van deze tijd? Hoe ziet de toekomst er uit? Kortom: is fashion week dead? Of is dit het juiste moment voor een nieuw tijdperk?

Is fashion week dead?

Pioniers in de industrie zoals Vivienne Westwood en Katharine Hamnett belichten duurzaamheid al lange tijd in hun shows. In mei 2020 kwam er een nieuw hoogtepunt toen modeontwerper Dries van Noten zijn 'Open brief aan de mode-industrie' publiceerde die de huidige modekalender bekritiseerde en het aantal seizoenen wilde reduceren. De COVID-pandemie riep de modeshows een halt toe, wat veel ontwerpers als een soort vrijheid hebben ervaren en ruimte gaf voor een nieuwe benadering.

Deze ingreep in het huidige modesysteem biedt de mogelijkheid voor verandering, wat de inspiratie vormde voor de nieuwe pop-up expo. ‘Fashion Week: A New Era’ duikt in het verleden, het heden en de toekomst van Fashion Week en maakt dit iconische mode-moment even toegankelijk voor iedereen.

Fashion for Good Museum Fotograaf Presstigieux

Wat kun je verwachten?

Bezoekers leren tijdens een bezoek aan de tentoonstelling over de opkomst van Fashion Week in New York City en hoe het zich heeft verspreid over de wereld. Ook de creatieve oplossingen die voortkomen uit de COVID-pandemie met bijvoorbeeld de ‘show-in-a-box’ van Loewe komt aan bod. Net als het toenemende digitale aspect van de modeweken, zoals phygital shows en virtual-reality showrooms. En er wordt gekeken naar fashion weeks vanuit een duurzaamheidsperspectief: wat zijn de effecten van de shows en hoe ziet de toekomst van Fashion Week er uit?

In het museum krijg je ook een blik op de toekomst van fashion weeks, met een installatie met digitale modeshows en een catwalk die unieke duurzame looks laat zien van Lakmé Fashion Week uit India, bestaande uit samenwerkingen tussen modeontwerpers en jonge start-ups die de toekomst van mode helemaal zullen omgooien. Ontdek bijvoorbeeld hoe landbouwafval omgezet kan worden tot een nieuw materiaal of hoe je koolstofdioxide kunt omzetten in een verfsoort.

Het Fashion for Good Museum is het eerste en enige duurzame modemuseum in de wereld.

Stichting Fashion for Good heeft in oktober 2018 zijn deuren geopend als interactief modemuseum en richt zich op de toekomst van fashion. Het museum vertelt de verhalen achter de kleren die je draagt en hoe je met de juiste keuzes een positieve impact kan hebben op de mode-industrie. Fashion for Good gelooft dat de mode-industrie kan én moet veranderen, en zet zich daarom in om de juiste kennis hierover te verspreiden.

Deel dit artikel op social media