Header NK Tegelwippen
NK Tegelwippen

Op 21 maart 2022 start het jaarlijkse NK Tegelwippen. Door heel Nederland strijden tot en met 31 oktober verschillende gemeenten met elkaar. Welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Gedurende het NK Tegelwippen worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten.

Te weinig groen

Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal.

In onze nabije omgeving kunnen we aan de slag. Uit recent onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt namelijk dat er in gemeenten nog te weinig plek is voor groen in de openbare ruimte. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75㎡ groen per woning, die wordt gesteld in het onderzoek. Meer dan de helft van de buurten in deze steden is dus ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is.

Momentum: gemeenten en bewoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen creëert momentum en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting − in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit. En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk. Met het jaarlijkse kampioenschap krijgen gemeenten en overheden een push om aan de slag te gaan.

Lodewijk Hoekstra, TV-tuinman en ambassadeur van het NK Tegelwippen

Spannende derby’s en poultjes in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Ruim 115 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap. Bekijk de deelnemende gemeenten en de actuele tegelstand op de website.

Dit NK belooft spannend te worden: gemeenten treffen elkaar in verschillende derby's en poules. Arnhem en Nijmegen dagen elkaar uit en ook Amsterdam en Rotterdam gaan dit jaar opnieuw de strijd aan. Een groep van twaalf Twentse gemeenten treffen elkaar in een poule.

Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per duizend inwoners wipt, wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

NK Tegelwippen Tineke Dijkstra 01
NK Tegelwippen Tineke Dijkstra 07
NK Tegelwippen Tineke Dijkstra 03
Beelden: Tineke Dijkstra

NK Tegelwippen 2021: een terugblik

In 2021 was het NK Tegelwippen een groot succes. In totaal wipten Nederlanders ruim 1,5 miljoen tegels en werd 14 hectare vergroend. Omgerekend zijn dat zo'n 28 voetbalvelden. De gemeente Den Haag verving effectief de meeste tegels door groen, in totaal 201.334, en won daarmee De Gouden Schep.

Barbara Visser, destijds demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, was blij met het succes van het NK Tegelwippen 2021. 'Dank aan al die Nederlanders die het afgelopen halfjaar hun tegels hebben verruild voor groen. Daarmee maken we Nederland groener en klimaatbestendiger. Er zijn meer dan 1,5 miljoen tegels gewipt. Dat is echt een prachtig resultaat! (…) En voor de andere deelnemers of mensen die ook hun tuin willen vergroenen: volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen tijdens het NK Tegelwippen 2022.'

Deel dit artikel op social media