Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. In 2023 wordt dit event georganiseerd van zaterdag 21 oktober tot en met zondag 29 oktober. De Dutch Design Week is het grootste designevenement in Noord-Europa. De afgelopen edities presenteerden jaarlijks meer dan 2.600 designers hun werk aan meer dan 355.000 bezoekers uit binnen en buitenland. Verspreid over meer dan 100 locaties door heel Eindhoven konden bezoekers terecht bij tentoonstellingen, lezingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en andere festiviteiten.
De Dutch Design Week onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst. Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar werk en ontwikkeling van jong talent. Hierin speelt de Eindhovense Design Academy een grote rol. Ook worden er jaarlijks tijdens het event de Dutch Design Awards (DDA) uitgereikt.
Niets doen is geen optie meer. We moeten nu handelen.
Miriam van der Lubbe, Creative Head DDW22Editie 2022: Get Set
Afgelopen jaar was het thema 'Get Set'. Het thema duidde op een verschuiving in mentaliteit: van voorbereiding naar actie. Een signaal dat voortkwam uit een aantal gesprekken en ontmoetingen met leden uit de ontwerpgemeenschap.
Zodra er meer bekend wordt over het programma voor 2023 lees je het hier
Editie 2021: The Greater Number
In 2020 werd vanwege de coronacrisis een digitale versie van de Dutch Design Week georganiseerd. De editie van 2021 vond zowel virtueel als live plaats. Het thema van DDW2021 was 'The Greater Number'.
Met dit thema roept DDW aan de ene kant op tot minder. Minder consumptie, minder producten en dus minder afval. Maar we realiseren ons dat het niet altijd minder kan en dat waar het gaat om meer, het beter moet. Dus meer duurzame producten met meer waarde, waardoor consumenten op een andere manier met producten om gaan. Met dit thema streven we dan ook naar een gedragsverandering bij de consument en producent. Door te zoeken naar een hernieuwde waarde tussen consument en product, kunnen we komen tot een veranderende ontwerppraktijk.