CSRD Vloek of Zegen

CSRD: Vloek of Zegen?

Te ver gaan is even verkeerd als tekortschieten - Confucius

Sinds januari 2024 geldt er een wettelijke verplichting voor ‘grotere’ bedrijven om te rapporteren op het gebied van duurzaamheid, de zogenoemde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Deze verplichting heeft als doel inzicht te geven in hoe duurzaam een bedrijf onderneemt.

Als bedrijf, duurzaamheidsmanager, accountant of financier is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat dit nu precies betekent. Daarnaast wordt CSRD in de komende tijd verder uitgebreid richting het MKB. En wil je als MKB-bedrijf je producten en diensten blijven leveren, dan moet je nu al de nodige informatie op het gebied van duurzaamheid aan je klanten kunnen overhandigen.

Tijd voor een goed gesprek dus over CSRD. Hoe werkt het? Schieten we door of schieten we tekort? Is het een vloek of een zegen? En wat kunnen wij hieraan doen?

We gaan in debat onder de bezielende leiding van Werner Schouten, Directeur van de Impact Economy Foundation. En krijgen meer inzicht door de praktijkervaringen van ondernemers en financiers.

Met onder andere
Dirk Brounen, Professor of Real estate economics, Tilburg University & TIAS Business School, Marthijn Junggeburth, Manager duurzaamheid Royal Swinkels, Robert Koolen, Directeur Duurzame ontwikkeling Heijmans, Jessica Boekhoudt, Director sustainability Mazars en vele anderen.

Voor wie is dit event bedoeld?
Duurzaamheidsmanagers, inkopers, ondernemers, CSRD-afdelingen, accountants en financieel verantwoordelijken in groot, midden en kleinbedrijf.

Waarom mag ik dit niet missen?
Voor een snelle en goede uitleg over CSRD. Goede praktijkvoorbeelden, die direct toepasbaar zijn. Direct contact met onze community/gelijkgestemden. Er is geen verborgen advies agenda. En unieke kans om het mooiste SDG-HOUSE van Brabant in de Abdij van Berne te zien en na afloop een heerlijk Abdijbiertje (of alcoholvrij alternatief) te drinken.

Wie organiseren dit event?
Dit event wordt georganiseerd door CIRCL movement, Sustainable Capital Group, Bouwend Nederland, Rabobank en Duurzaamheid.nl en vindt plaats in de HolieHub, Abdijstraat 49A, Heeswijk-Dinther: het eerste SDG House van Noord-Brabant.

Programma

Dirk Brounen
Dirk Brounen
Bernice Razenberg
Bernice Razenberg
Marthijn Junggeburth
Marthijn Junggeburth
Esther Leferink
Esther Leferink

12:30 Inloop

12:45 Opening door Abt Denis Hendrickx en lunch

13:30 Opening door Werner Schouten, directeur Impact Economy Foundation

13:40 Keynote speaker
Dirk Brounen - Professor of Real estate economics, Tilburg University & TIAS Business School

13:55 Panel: Hoe CSRD bijdraagt aan lange termijn waarde creatie
- Guy de Sevaux - Invest-NL
- Bart de Beer - Inno-Energy
- Bernice Razenberg - Future Generations Board ABN AMRO
- Esther Leferink - Rabobank Future Fit

14:15 Panel: CSRD in de praktijk
- Marthijn Junggeburth – Manager duurzaamheid Royal Swinkels
- Jeroen Markus – Customer Relations – bij van Berkel Logistics (toeleverancier van Royal Swinkels)
- Robert Koolen - Directeur Duurzame ontwikkeling Heijmans
- Gerhard Hospers - BMN (toeleverancier van Heijmans)

14:35 Pauze

15:00 Parallelle workshops

1) Dubbele materialiteitanalyse
Stap 1 om aan de slag te gaan met CSRD is een dubbele materialiteitanalyse; de invloed van jouw organisatie op mens en milieu (inside-out visie) en de kansen en risico's die duurzaamheidsontwikkelingen hebben op de organisatie (outside-in visie). Wat betekent dit voor jouw organisatie?
Onder leiding van: Menno van Leeuwen - CSRD Lead, Impact Institute

2) Stakeholder analyse
Wie worden er allemaal beïnvloed door jouw organisatie? En welke stakeholders kunnen de organisatie beïnvloeden? En op welke manier dan? Een stakeholderanalyse is het startpunt om te bepalen welke effecten moeten worden meegenomen in de rapportage. Maar hoe bepaal je wie allemaal moeten worden meegenomen?
Onder leiding van: Esther Leferink, Rabobank Future Fit

3) Data verzameling
Voor CSRD moet nogal wat data verzameld worden. Maar waarover dan precies? Hoe moet die data eruit zien? En hoe pak je dat aan? In deze workshop gaan we in op deze en andere vragen.
Onder leiding van: Jessica Boekhoudt, Director sustainability Mazars

16:00 Plenaire afsluiting olv Werner Schouten

16:30 Start borrel


Meld je (en eventueel een collega) aan vóór 15 mei. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wees er snel bij!

Abdij van Berne luchtfoto
Deel dit artikel op social media