Hoe zorgen we ervoor dat onze economie in 2050 volledig circulair is? Welke rol heeft de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en de samenleving? En is het überhaupt wel haalbaar, een circulaire economie? En waar zijn we dan in het proces, zijn we al bij het kantelpunt? Dit en meer komt aan bod in de 5-delige podcast Circulaire Kantelaars. Circulaire Kantelaars is een podcastserie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het kader van de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2021.
De Transitieagenda's vormen een belangrijke hoeksteen in de overgang naar een circulaire economie. Ze belichten de vijf sectoren en ketens die belangrijk zijn voor onze economie maar ook het milieu belasten: consumptiegoederen, biomassa en voedsel, kunststoffen, maakindustrie en bouw. Hoe haalbaar is de transitie voor deze sectoren en waar zijn zij specifiek mee bezig? In elke aflevering praat presentator Quintin Wierenga met changemakers die betrokkenen zijn bij de verschillende Transitieagenda's Circulaire Economie over het verleden, heden en de toekomst.
De eerste vijf afleveringen staan nu online. De gasten zijn Stientje van Veldhoven, Fried Kaanen, Jos Keurentjes, Toine Timmermans en Anne-Marie Rakhorst.
Luister de podcast via je favoriete kanaal:
Aflevering 3: In gesprek met Anne-Marie Rakhorst, voorzitter van de Tranisitieagenda Consumptiegoederen
In de ideale wereld zijn alle producten die wij gebruiken - van kinderwagen tot voetbalschoen - eerst door iemand anders gebruikt. En als dat niet zo is, dan zijn ze hopelijk zo goed als helemaal recyclebaar. Die ideale wereld is er nog niet, maar als we goed kijken, zien we al wel de contouren ontstaan. In de aflevering gaan Anne-Marie Rakhorst en presentator Quintin Wierenga in gesprek over het kantelpunt in de overgang naar een circulaire economie. Zijn we al op het kantelpunt dat het aantrekkelijk wordt om de hele keten van consumptiegoederen circulair te maken? En als dat niet zo is, wat is daar dan voor nodig?
Luister de aflevering met Anne-Marie Rakhorst terug via: