In december 2019 heeft het studententeam van TU/ecomotive aan de Technische Universiteit Eindhoven de auto Luca gepresenteerd. In Luca zal zoveel mogelijk materiaal verwerkt worden dat normaal weggegooid zou worden. Met deze auto wil het team laten zien dat afval ook een waardevol materiaal kan zijn voor de auto-industrie. De studenten verwachten Luca in juni 2020 te kunnen opleveren. Door Luca dan te laten keuren door de RDW op onder andere degelijkheid en veiligheid, wil het team laten zien dat het nu al mogelijk is om ‘echte’ auto’s met duurzame, hergebruikte materialen te maken.
Bij de productie van Luca zal zoveel mogelijk materiaal gebruikt worden, dat normaal weggegooid zou worden. Zo wordt voor het chassis een bio-based composiet ontwikkeld van vlas en gerecycled plastic. Het binnenste zal worden gemaakt van gerecyclede PET flessen. PET kan ongeveer 10 keer gerecycled worden, dus door het in een auto te stoppen wil het team de levensduur van PET verlengen. De buitenkant van het composiet wordt gemaakt van vlas in combinatie met gerecycled plastic dat is opgevist uit de oceaan. Aan de voor- en achterkant van het chassis wordt een buizenframe gemaakt van gerecycled aluminium. Op deze manier wil het team de ideale balans vinden tussen sterkte, gewicht en duurzaamheid.
Ook voor de carrosserie wordt een uniek materiaal ontwikkeld. Dit gebeurt in combinatie met een Israelische start-up: UBQ. Dit bedrijf maakt een additief voor plastic uit huishoudelijk afval. Dit materiaal wordt gemixt met gerecycled PP.
Luca biedt plaats aan twee personen en wordt aangedreven door twee elektromotoren. Deze motoren worden door modulaire batterijen van stroom worden voorzien. De auto zal in de zomer van 2020 klaar zijn voor een promotietour.